Przygotowanie: 20 min
Pieczenie: 40 min
Dla 6 osób:
● 150 g mrożonych truskawek
● 150 g mrożonych
malin
● 100 g mrożonych
jagód
● 4 jajka
● 250 ml mleka
● 200 ml śmietany kremówki
● 125 g cukru
● 1 opakowanie cukru
waniliowego
● 80 g mąki pszennej*
● 50 g masła + 20 g do
wysmarowania formy
● 1 łyżka cukru pudru
do posypania
Owoce rozmroź i osącz. Truskawki pokrój na ćwiartki.
Masło rozpuść w
rondelku. Odstaw do ostudzenia.
W osobnym rondelku
podgrzej śmietanę z mlekiem, nie doprowadzając do wrzenia.
Jajka wbij do miski,
dodaj cukier i cukier waniliowy, ubijaj do uzyskania puszystej masy. Dodawaj
stopniowo mąkę, ubijając. Następnie domieszaj rozpuszczone masło. Na koniec
wlej mleko ze śmietaną, nadal ubijając.
Rozgrzej piekarnik do
temperatury 180° C. Wysmaruj masłem tortownicę o średnicy 24 cm lub wyłóż ją papierem
do pieczenia.** Ułóż owoce na dnie, zalej je ciastem. Wstaw do nagrzanego
piekarnika i piecz około 40 minut. Clafoutis powinno być lekko ścięte, puszyste
i lekko przyrumienione***. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw clafoutis do
ostudzenia przed wyjęciem go z formy. Podawaj clafoutis lekko przestudzone lub
schłodzone w lodówce (około 2 godz.), posypane cukrem pudrem, osobiście wolę je
na zimno.
*Jeśli wolisz
bezglutenowe clafoutis, zamiast mąki możesz użyć maizeny.
**Jeśli wolisz, możesz
użyć indywidualnych kokilek ceramicznych do zapiekania. Wówczas czas pieczenia
będzie nieco krótszy.
*** Gdyby ciasto zbyt szybko się przyrumieniło,
możesz je przykryć w połowie pieczenia folią aluminiową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz