Ja proponuję Wam
dzisiaj keks z dodatkiem liści pokrzywy, czarnych oliwek i suszonych pomidorów,
zainspirowany przepisem znanego francuskiego szefa kuchnia Régisa Marcona. Sparzone
liście pokrzywy nabierają smaku wodorostów. Ten nietypowy keks może stanowić oryginalną
przekąskę na aperitif lub na imprezę.
Czas przygotowania :40 min.
Gotowanie i pieczenie :35 min.
Składniki dla 6-8 osób
Purée z pokrzywy :
● Kilka garści liści
pokrzywy (150 g de purée z pokrzywy)
● 80 g wypestkowanych
czarnych oliwek
● 50 g płatków suszonych
pomidorów
● 250 g mąki
● 11 g proszku do
pieczenia
● 3 jajka
● 15 cl mleka
pełnotłustego
● 2 cl oleju
arachidowego
● sól, pieprz
● szczypta pieprzu z
Espelette lub
pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie)
Purée z pokrzywy:
Oberwij liście pokrzywy.
Zagotuj litr wody. Wrzuć
umyte liście pokrzywy do wrzątku, gotuj około 3- 4 minuty.
Odcedź liście, po
czym włóż je na chwilę do lodowatej wody, na nowo odcedź, i odciśnij nadmiar
wody. Liście odciśnięte z nadmiaru wody pokrój drobno.
Keks:
Wypestkowane oliwki i
płatki suszonych pomidorów posiekaj w drobną kosteczkę. Rozgrzej piekarnik do
temperatury 180°C. W misce wymieszaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia,
dodaj stopniowo po jednym jajku, domieszaj mleko, olej arachidowy, dopraw solą
i pieprzem, dodaj następnie posiekane oliwki i suszone pomidory, delikatnie
wymieszaj całość aż do uzyskania jednolitej masy. Jeśli to konieczne, dodaj
odrobinę mleka.
Formę do keksu wyłóż
papierem do pieczenia. Wyłóż przygotowaną masę, wstaw do nagrzanego piekarnika,
piecz przez około 10 minut w temperaturze 180°C, a następnie okołó 20 minut w
temperaturze 160 °. Sprawdź patyczkiem, czy keks jest dobrze upieczony,
pozostaw keks do ostudzenia przed wyjęciem z formy.
Świetny.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam