niedziela, 11 listopada 2018

ZUPA KREM Z DYNI Z SEZAMEM I ORZESZKAMI PINIOWYMI


Dynia to królowa jesieni i wszystkich jesiennych warzyw i owoców, rozkoszujmy się zatem jej smakiem, przyrządzając ją na słodko i na słono, i korzystajmy z jej wspaniałych właściwości. Dynia jest bowiem bogatym źródłem beta-karotenu, ma w związku z tym działanie przeciwzapalne i antynowotworowe, obniża poziom złego cholesterolu we krwi, zapobiega chorobom serca i miażdżycy. Składa się głównie z wody, dlatego działa nawilżająco i odmładzająco- dzięki zawartości witamin A, C i E. Zawiera również dużo błonnika, jest niskokaloryczna i przynosi uczucie sytości, dzięki czemu sprzyja odchudzaniu. To tylko niektóre z jej licznych właściwości zdrowotnych
Tym razem proponuję Wam zupę-krem z dyni i pora, z dodatkiem prażonych ziaren sezamu i orzeszków piniowych. Zapewniam, że smakuje wybornie!






Przygotowanie: 20 min.

Gotowanie: 35 min.

Porcja dla 4 osób

Składniki:

● 800 g dyni zwyczajnej lub hokkaido

● 1cebula

● 1 por

● 1 warzywna kostka bulionowa bio

● 5 cl śmietany kremówki

● 40 g masła

● 20 cl mleka

● gałka muszkatołowa

● 3 łyżki ziaren białego sezamu

● 60 g orzeszków piniowych

● 2 gałązki natki pietruszki

● sól, pieprz

Przygotowanie:

Dynię umyj, pokrój na ćwiartki, obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Z pora usuń wierzchnie liście, umyj i odetnij korzeń, umyj i pokrój w cienkie talarki. W rondlu rozpuść masło, podsmaż cebulę i pora.

Dodaj dynię, wlej mleko, dodaj wodę, tak, by przykryła warzywa. Zagotuj, rozkrusz kostkę bulionową. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj na średnim ogniu około 30 minut, w razie potrzeby dolej wody.

Na suchej patelni upraż orzeszki piniowe i ziarna sezamu. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj. Zmiksuj zupę- krem, domieszaj śmietanę kremówkę. Posyp uprażonymi orzeszkami piniowymi, sezamem i natką pietruszki. Bon appétit!




Warzywa dyniowate 2018

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz