czwartek, 9 maja 2019

WEGAŃSKA ZUPA KREM Z RUKOLI



Dla miłośników kuchni wegańskiej mam dzisiaj przepis na zupę krem z rukoli, niezwykle zdrową, bo przygotowaną z rukoli oraz mleka owsianego. Rukola, często używana w kuchni śródziemnomorskiej, oprócz swojego oryginalnego smaku, zawiera wiele witamin, między innymi witaminę A, K, C i B oraz cenne minerały: wapń, magnez, potas, żelazo, mangan.

Natomiast mleko owsiane jest zdrowym zamiennikiem mleka zwierzęcego, bogatego w błonnik, kwasy tłuszczowe, witaminę E i lecytynę.

Dodatkowo zupę możecie przyozdobić stokrotkami, te niepozorne wiosenne kwiatuszki są bogate w sole mineralne, kwasy organiczne, flawonoidy, możemy je dodawać do sałatek jak również do zup i innych dań. Zapraszam Was zatem na wiosenną zupę z rukoli!




Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 10 min.
Porcja dla 4 osób

Składniki:

● 125 g rukoli

● 1 cukinia

● 50 cl mleka owsianego

● 4 łyżki płatków owsianych

● 3 łyżki oliwy z oliwek

● 1 cebula

● 40 cl bulionu warzywnego bio

● sok z ½  cytryny

● sól, pieprz

● 2 szczypty pieprzu Cayenne

● garść stokrotek do dekoracji (opcjonalnie)


Przygotowanie:

Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę, dodaj płatki owsiane, wymieszaj.

Dodaj bulion warzywny i mleko owsiane. Zagotuj. Cukinię umyj, osusz, pokrój w talarki. Wrzuć do zupy, dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez około 5-10 minut.

Rukolę umyj, osusz, grubo posiekaj, odłóż na bok kilka listków do dekoracji, resztę domieszaj do zupy-kremu, gotuj jeszcze przez około 2-3 minuty.
Zmiksuj całość, dopraw do smaku, dodając sok z połówki cytryny, sól, pieprz, dwie szczypty pieprzu Cayenne (opcjonalnie, jeśli wolisz łagodny smak). Udekoruj zupę-krem kilkoma listkami rukoli i stokrotami (opcjonalnie).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz