Przygotowanie : 20 min.
Smażenie: ok. 4 min.
Porcja dla 1 osoby
Składniki :
● 3 jajka bio
● 150 g pieczarek
● 80 g świeżego szpinaku
● 1 szalotka
● ½ ząbku czosnku
● ½ łyżki masła
● oliwa z oliwek
● pieprz, sól
Przygotowanie:
Pieczarki umyj, dokładnie osusz, odrzuć ogonki i
pokrój na cienkie plasterki. Obierz szalotkę i pokrój ją w piórka. Przygotuj
dużą patelnię i rozgrzej na niej oliwę. Pieczarki i szalotkę smaż krótko do
lekkiego zrumienienia. Zdejmij z ognia, posól i popieprz.
Umyj szpinak, odetnij gałązki i pokrój na większe
kawałki. Drobno posiekaj czosnek. Podobnie jak pieczarki, szpinak z czosnkiem
smaż krótko na rozgrzanej oliwie, zaczynając od podsmażenia samego czosnku. Zdejmij
z ognia, posól i popieprz.
Jaja wbij do dużej miski. Dokładnie wymieszaj widelcem lub lekko trzepaczką
rózgową, dopraw solą i pieprzem. Na patelni, na średnim ogniu rozgrzej masło.
Masę jajeczną wlej na patelnię i delikatnie kilka razy porusz spód omletu
widelcem. Dzięki temu omlet będzie bardziej puszysty. Gdy omlet zacznie się na
brzegach ścinać, ale jest jeszcze troszkę płynny, złóż go na pół i smaż jeszcze
chwilkę.
Przełóż na talerz i podawaj natychmiast z
pieczarkami i szpinakiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz