Dziś proponuję Wam oryginalne, proste i lekkie danie na lato i na każdą
porę roku, które na pewno przypadnie do gustu miłośnikom owoców morza. Krewetki
pieczone z białą kapustą i marchewką, skropione sokiem z limonki i posypane
kolendrą. To danie możecie podawać samo lub np. z dodatkiem ryżu lub quinoa.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas pieczenia: 15 min.
Porcja dla 4 osób
Składniki:
● 16 krewetek tygrysich
● 1 mała biała kapusta (lub ½ kapusty)
● 4 marchewki
● ½ pęczek kolendry
● 1 limonka bio
● 4 łyżki oleju słonecznikowego
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 200°C. Marchewkę obierz i pokrój na cienkie paski przy
pomocy mandoliny lub obieraczki. Kapustę drobno poszatkuj. Mango obierz i pokrój w drobną
kostkę.
Limonkę umyj, osusz i zetrzyj skórkę. W miseczce wymieszaj sok z limonki z
olejem, dopraw solą i pieprzem. Krewetki obierz z pancerzyków.
Na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia ułóż warzywa z krewetkami i
mango, skrop olejem z sokiem z limonki i posyp otartą skórką z limonki. Posól, popieprz. Wstaw do nagrzanego
piekarnika na około 15 minut. Zamieszaj całość raz lub dwa podczas pieczenia. Posyp posiekaną
natką kolendry przed podaniem. Możesz podawać samo lub np. z ryżem lub z quinoa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz