środa, 28 sierpnia 2019

KREWETKI Z MANGO, BIAŁĄ KAPUSTĄ I MARCHEWKĄ


Dziś proponuję Wam oryginalne, proste i lekkie danie na lato i na każdą porę roku, które na pewno przypadnie do gustu miłośnikom owoców morza. Krewetki pieczone z białą kapustą i marchewką, skropione sokiem z limonki i posypane kolendrą. To danie możecie podawać samo lub np. z dodatkiem ryżu lub quinoa. 






Czas przygotowania: 20 min.

Czas pieczenia: 15 min.

Porcja dla 4 osób



Składniki:

● 16 krewetek tygrysich

● 1 mała biała kapusta (lub ½ kapusty)

● 4 marchewki

● ½ pęczek kolendry

● 1 limonka bio

● 4 łyżki oleju słonecznikowego

● sól, pieprz



Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 200°C. Marchewkę obierz i pokrój na cienkie paski przy pomocy mandoliny lub obieraczki. Kapustę drobno poszatkuj. Mango obierz i pokrój w drobną kostkę.

Limonkę umyj, osusz i zetrzyj skórkę. W miseczce wymieszaj sok z limonki z olejem, dopraw solą i pieprzem. Krewetki obierz z pancerzyków.

Na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia ułóż warzywa z krewetkami i mango, skrop olejem z sokiem z limonki i posyp otartą skórką z limonki. Posól, popieprz. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 15 minut. Zamieszaj całość raz lub dwa podczas pieczenia. Posyp posiekaną natką kolendry przed podaniem. Możesz podawać samo lub np. z ryżem lub z quinoa.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz