Tarta tatin to odwrócona francuska tarta, w wersji
klasycznej jest podawana z jabłkami, ja proponuję Wam letnią wersję tarty tatin,
z brzoskwiniami, zapewniam, ze jest pyszna i delikatna. A podana z kremem jogurtowym to sama rozkosz. To idealna propozycja lekkiego deseru na
letnie przyjęcie w ogrodzie.
Czas przygotowania: 30
min
Porcja dla 4-6 osób:
● 1 gotowe ciasto francuskie do formy o średnicy 24 cm*
●
5 brzoskwiń
● 60 g cukru
Na krem jogurtowy:
● 1 jogurt kremowy
● 60 g drobnego cukru
● 1 laska wanilii (lub cukier waniliowy)
● 6 cl mleka
● 12 cl śmietany kremówki
Przygotowanie:
Laskę wanilii rozetnij wzdłuż, ostrzem
noża wyłuskaj ziarenka. W misce
wymieszaj jogurt z ziarenkami wanilii. Dodaj 60 g cukru i ubij trzepaczką
całość, domieszaj 6 cl mleka i śmietanę kremówkę. Dokładnie wymieszaj całość,
ubijając, i wstaw do lodówki.
Brzoskwinie umyj, osusz, obierz ze skórki (opcjonalnie) i
pokrój na dość grube talarki, odstaw.
Wsyp do rondelka 50 g cukru, wlej około 5 cl wody,
podgrzewaj na małym ogniu, nie mieszając, aż cukier się skarmelizuje.
Wylej karmel na dno formy. Ułóż na nim dość ciasno talarki
brzoskwini, zaczynając od zewnątrz. Przykryj rozwałkowanym ciastem francuskim, zawijając brzegi ciasta do środka formy. Nakłuj ciasto na całej powierzchni widelcem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 15 minut,
aż wierzch ciasta się zrumieni.
Wyjmij upieczone ciasto, i odklej je od formy przy pomocy
noża, a następnie połóż duży talerz na wierzchu formy do tarty i, odwróć jednym
ruchem formę do góry dnem, tak, aby na wierzchu znajdowały się brzoskwinie.
Podawaj tartę najlepiej jeszcze ciepłą (lekko przestudzoną) z kremem jogurtowym,
możesz wyłożyć go na tartę lub podawać obok.
*Dobrej jakości ciasto, zawierające masło, a nie
margarynę. Jeśli wolisz, możesz przygotować własnoręcznie ciasto francuskie lub
kruche.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz