Przygotowanie: 25 min.
Pieczenie: 45 min.
Porcja dla 6 osób
Składniki:
● 4 duże jabłka (odmiana według uznania)
● 150 g mąki + 10g
● 150 g cukru
● 165 g miękkiego masła +10 g
● 1 jogurt naturalny kremowy
● 3 jajka (duże)
● 10 g proszku do pieczenia
● 60 g mielonych migdałów
● 1 opakowanie cukru waniliowego
● ½ cytryny
Przygotowanie:
W rondlu rozpuść masło, odstaw do przestudzenia.
Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i 100 g
cukru.
Domieszaj dwa jajka, jogurt i rozpuszczone masło. Dokładnie
wymieszaj całość i przełóż połowę przygotowanej masy do natłuszczonej i
posypanej mąką (lub wyłożonej papierem do pieczenia) formy (np. okrągłej typu
forma do tortu).
Piekarnik
nagrzej do temperatury 180°C.
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, i pokrój w cienkie
plasterki. Skrop sokiem z cytryny.
Wyłóż połowę jabłek na ciasto.
Ubij 50 g miękkiego masła z 40 g cukru. Dodaj 1 jajko,
mielone migdały i cukier waniliowy, cały czas ubijając. Wylej migdałowy krem na
jabłka, a następnie wyłóż na wierzch resztę masy z jogurtem.
Rozpuść resztę masła z 10 g cukru.
Wyłóż resztę jabłek na ciasto, posmaruj je rozpuszczonym
masłem z cukrem.
Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 40 minut.
Po upieczeniu przestudź i podawaj ciasto na zimno.
Jak zwykle francuska kuchnia zachwyca... cudny jabłecznik! Dziękuję kolejny za przyłączenie się do akcji... Miłego kucharzenia:). A.
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję Angela, pozdrawiam ciepło.
UsuńZapowiada się wyśmienicie! :)
OdpowiedzUsuńJeżeli masz ochotę, zapraszam także do orzechowej akcji na durszlaku :)♥
Bardzo dziękuję za miły komentarz. Pozdrawiam serdecznie.
Usuń