czwartek, 31 października 2019

RISOTTO Z BOROWIKAMI


Grzyby- jesienne skarby lasu- pozwalają na przygotowanie pysznych dań, a nawet deserów! Risotto z borowikami to moja propozycja dania, którą publikuję w ramach akcji ogłoszonej na Durszlaku „Na grzyby”.






Przygotowanie: 10 min.

Gotowanie: 30 min.

Porcja dla 4 osób :

● 400 g de ryżu arborio

● 400 g borowików (lub mieszanki grzybów, świeżych lub mrożonych)

● 50 g startego parmezanu

● 100 g serka mascarpone

● 1l bulionu warzywnego bio

● 2 ząbki czosnku

● 1 cebula

● 10 cl białego wytrawnego wina

● 3 łyżki oliwy z oliwek

● odrobina masła

● 4 gałązki natki pietruszki

● sól, pieprz



Przygotowanie:

Zagotuj bulion warzywny.

Cebulę obierz i drobno poszatkuj. W głębokim rondlu, zeszklij cebulę na małym ogniu, mieszając. Wsyp ryż i smaż przez kilka minut, mieszając, aż zrobi się szklisty. Wlej wino, gotuj mieszając, aż do wyparowania.

Wlej około pół szkalnki bulionu i podgrzewaj, aż płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Wlej kolejną porcję bulionu i podgrzewaj do wyparowania płynu. W ten sam sposób dodawj po trochu bulion do ryżu, za każdym razem pozostawiając do całkowitego wchłonięcia bulionu przez ryż. Gotuj, dodając stopniowo bulion, aż ryż będzie miękki.

W międzyczasie, na dużej patelni podsmaż posiekany czosnek i pokrojone w plasterki grzyby. Przykryj i odstaw.

Do risotto dodaj mascarpone i parmezan, wymieszaj, posól, popieprz. Domieszaj grzyby i posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj i podaj natychmiast w miseczkach lub głębokich talerzach. Smacznego!




Na grzyby... Edycja 3.

2 komentarze: