Zaczął się sezon na dynię, korzystajmy zatem z jej wartości odżywczych i
wykorzystujmy w kuchni różne jej odmiany. Dynia hokkaido jest nieco słodsza od
tradycyjnej dużej dyni. Ja wykorzystałam ją do przygotowania zupy z makaronem
tagliatelle i chrupiącymi smażonymi listkami szałwi.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 20 min.
Porcja dla 4 osób:
Składniki:
● 250 g tagliatelle
● 400 g dyni hokkaido
● 1 cebula
● 12 listków świeżej szałwiI
● 3 łyżki oliwy z oliwek
● sól, pieprz
Przygotowanie :
Dynię obierz, pokrój w kostkę o grubości ok. 1,5 cm. Cebulę obierz, pokrój
w piórka. W dużym rondlu podgrzej 2 łyżki oliwy, podsmaż cebulę przez ok. 2-3
minuty, mieszając. Dodaj dynię i makaron tagliatelle, posól, popieprz. Wlej 70
cl zimnej wody, zamieszaj całość, przykryj i gotuj około 15 minut, od czasu do
czasu mieszając.
W międzyczasie podgrzej 1 łyżkę oliwy i podsmaż liście szałwii przez 1-2
minuty, aż będą chrupiące. Wyłóż na ręcznik papierowy, przed podaniem zupy,
ułóż na wierzchu listki szałwii.
Z szałwią, jak i z rozmarynem, dynia smakuje lepiej, to prawda:). Miłego kucharzenia! A.
OdpowiedzUsuńTak, jak najbardziej, zgadzam się z Tobą. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń