wtorek, 12 listopada 2019

ZUPA Z DYNI HOKKAIDO Z LIŚĆMI SZAŁWII I TAGLIATELLE


Zaczął się sezon na dynię, korzystajmy zatem z jej wartości odżywczych i wykorzystujmy w kuchni różne jej odmiany. Dynia hokkaido jest nieco słodsza od tradycyjnej dużej dyni. Ja wykorzystałam ją do przygotowania zupy z makaronem tagliatelle i chrupiącymi smażonymi listkami szałwi.





Czas przygotowania: 10 min.

Czas gotowania: 20 min.

Porcja dla 4 osób:

Składniki:

● 250 g tagliatelle

● 400 g dyni hokkaido

● 1 cebula

● 12 listków świeżej szałwiI

● 3 łyżki oliwy z oliwek

● sól, pieprz


Przygotowanie :

Dynię obierz, pokrój w kostkę o grubości ok. 1,5 cm. Cebulę obierz, pokrój w piórka. W dużym rondlu podgrzej 2 łyżki oliwy, podsmaż cebulę przez ok. 2-3 minuty, mieszając. Dodaj dynię i makaron tagliatelle, posól, popieprz. Wlej 70 cl zimnej wody, zamieszaj całość, przykryj i gotuj około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

W międzyczasie podgrzej 1 łyżkę oliwy i podsmaż liście szałwii przez 1-2 minuty, aż będą chrupiące. Wyłóż na ręcznik papierowy, przed podaniem zupy, ułóż na wierzchu listki szałwii.




Warzywa dyniowate w naszej kuchni 2019 część III

2 komentarze:

  1. Z szałwią, jak i z rozmarynem, dynia smakuje lepiej, to prawda:). Miłego kucharzenia! A.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, jak najbardziej, zgadzam się z Tobą. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń