Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 15 min.
Porcja dla 4 osób:
● 500 g gnocchi
● 2 gruszki
● 150 g sera gorgonzola
● 15 cl śmietany kremówki
● 100 g orzechów pekan
● 3 łyżki cukru
● kilka listków świeżej szałwii
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Upraż orzechy na suchej patelni kilka minut. Posyp cukrem,
karmelizuj jeszcze dwie minuty, nie przestając mieszać. Przełóż orzechy na
papier pergaminowy, odstaw do ostudzenia.
W rondlu podgrzej śmietanę. Dodaj rozdrobniony serek
gorgonzola. Popieprz. Zmiksuj przy pomocy miksera zanurzeniowego lub zamieszaj
trzepaczką. Odstaw.
Gnocchi ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź.
Rozdrobnij karmelizowane orzechy pekan. Gruszki pokrój w
cienkie plasterki, nie obierając ich.
Wyłóż gnocchi i gruszki na głębokie talerze. Polej
gorącym sosem z gorgonzolą. Posyp drobno posiekanymi listkami szałwii i
rozdrobnionymi orzechami pekan, podaj natychmiast.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz