poniedziałek, 25 listopada 2019

GNOCCHI Z GORGONZOLĄ, GRUSZKĄ I KARMELIZOWANYMI ORZECHAMI PEKAN

Oryginalne, wykwintne jesienne danie z gruszką, makaronem gnocchi i karmelizowanymi orzechami pekan. Idealne dla miłośników kuchni wegetariańskiej. Do jego przygotowania możecie użyć gotowe kluseczki gnocchi lub przygotować je sami.








Przygotowanie: 10 min.

Gotowanie: 15 min.

Porcja dla 4 osób:

● 500 g gnocchi

● 2 gruszki

● 150 g sera gorgonzola

● 15 cl śmietany kremówki

● 100 g orzechów pekan

● 3 łyżki cukru

● kilka listków świeżej szałwii

● sól, pieprz


Przygotowanie:

Upraż orzechy na suchej patelni kilka minut. Posyp cukrem, karmelizuj jeszcze dwie minuty, nie przestając mieszać. Przełóż orzechy na papier pergaminowy, odstaw do ostudzenia.

W rondlu podgrzej śmietanę. Dodaj rozdrobniony serek gorgonzola. Popieprz. Zmiksuj przy pomocy miksera zanurzeniowego lub zamieszaj trzepaczką. Odstaw.

Gnocchi ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź.

Rozdrobnij karmelizowane orzechy pekan. Gruszki pokrój w cienkie plasterki, nie obierając ich.

Wyłóż gnocchi i gruszki na głębokie talerze. Polej gorącym sosem z gorgonzolą. Posyp drobno posiekanymi listkami szałwii i rozdrobnionymi orzechami pekan, podaj natychmiast. 



Owoce jesieni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz