To jedne z moich ulubionych ciasteczek, idealne do kawy
i herbaty, łatwe w przygotowaniu. Możecie skomponować własny skład ciasteczek,
dodając do nich orzechy, bakalie i ziarna, które lubicie. Ja dodaję do nich za
każdym co innego, to, co akurat mam pod ręką.
Składniki na około 12 ciasteczek:
● 2 jajka
● 2 łyżki oleju kokosowego
● 2-3 łyżki mąki kokosowej (opcjonalnie)
● garść ziaren dyni
● garść ziaren słonecznika
● garść orzechów włoskich lub/i orzechów pekan
● garść suszonej żurawiny (lub rodzynek)
● 1 łyżka posiekanych niesolonych pistacji
● 1 łyżka posiekanych migdałów
● 3-4 łyżki syropu klonowego
● 2 szczypty cynamonu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Jajka ubij trzepaczką, dodaj posiekane orzechy, migdały,
pistacje, żurawiny lub/i rodzynki, ziarna dyni i słonecznika, a następnie olej
kokosowy, mąkę kokosową (opcjonalnie), cynamon i syrop klonowy (ilość wedle
uznania), zamiast syropu klonowego możesz użyć syrop z agawy. Dokładnie
wymieszaj całość, a następnie wykładaj ciasteczka na blachę wyłożoną papierem
do pieczenia. Wykładaj masę łyżką stołową, po ok. jednej łyżce masy, lekko
spłaszczając grzbietem łyżki.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180° około 10-15 minut.
Ciasteczka przechowują się doskonale w metalowym pudełku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz