czwartek, 21 listopada 2019

CIASTECZKA Z ORZECHAMI I ZIARNAMI


To jedne z moich ulubionych ciasteczek, idealne do kawy i herbaty, łatwe w przygotowaniu. Możecie skomponować własny skład ciasteczek, dodając do nich orzechy, bakalie i ziarna, które lubicie. Ja dodaję do nich za każdym co innego, to, co akurat mam pod ręką.






Składniki na około 12 ciasteczek:

● 2 jajka

● 2 łyżki oleju kokosowego

● 2-3 łyżki mąki kokosowej (opcjonalnie)

● garść ziaren dyni

● garść ziaren słonecznika

● garść orzechów włoskich lub/i orzechów pekan

● garść suszonej żurawiny (lub rodzynek)

● 1 łyżka posiekanych niesolonych pistacji

● 1 łyżka posiekanych migdałów

● 3-4 łyżki syropu klonowego

● 2 szczypty cynamonu (opcjonalnie)


Przygotowanie:

Jajka ubij trzepaczką, dodaj posiekane orzechy, migdały, pistacje, żurawiny lub/i rodzynki, ziarna dyni i słonecznika, a następnie olej kokosowy, mąkę kokosową (opcjonalnie), cynamon i syrop klonowy (ilość wedle uznania), zamiast syropu klonowego możesz użyć syrop z agawy. Dokładnie wymieszaj całość, a następnie wykładaj ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wykładaj masę łyżką stołową, po ok. jednej łyżce masy, lekko spłaszczając grzbietem łyżki.

Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180° około 10-15 minut.

Ciasteczka przechowują się doskonale w metalowym pudełku.




Orzechowe love

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz