czwartek, 5 grudnia 2019

SERNIK Z MALINOWĄ GLAZURĄ NA PISTACJOWYM SPODZIE


Na świąteczny stół proponuję sernik na chrupiącym pistacjowym spodzie, uwieńczony malinową glazurą. Jego delikatny i wyrafinowany smak na pewno uwiedzie waszych gości. Do jego przygotowania możecie użyć mrożonych malin. Sernik będzie się pięknie prezentował na talerzykach Ambition. Smacznego!






Czas przygotowania: 25 min.

Pieczenie: 1 godz 30

Chłodzenie: 5 godz.



Porcja dla 6 osób

Składniki na sernik o średnicy 24 cm:

Składniki na sernik:

● 600 g mielonego twarogu sernikowego

● 200 ml śmietanki kremówki 36%

● 3 jajka

● 150 g drobnego cukru

● 50 g niesolonych łuskanych pistacji

● 1 cytryna bio

● 1 laska wanilii

Składniki na spód pistacjowy:

● 200 g mąki typ 550

● 125 g drobnego cukru

● 125 g masła

● 50 g niesolonych łuskanych pistacji

● 1 jajko

● 1 szczypta soli

Składniki na malinową glazurę:

● 500 g malin (mrożonych lub świeżych)

● 100 g cukru

● 3 listki żelatyny (6 g)

● sok z ½ cytryny


Przygotowanie:

Przygotuj pistacjowy spód: Masło potnij w kawałki. Pistacje drobno posiekaj. Wymieszaj przesianą mąkę, pistacje, cukier, jajko i sól, ugniataj delikatnie koniuszkami palców aż do uzyskania konsystencji piasku. Dodaj masło i wymieszaj do całkowitego połączenia składników. Uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut.

Nagrzej piekarnik do temperatury 150°C. Wytnij koło z papieru do pieczenia o średnicy 24 cm, przykryj nim spód formy do tortownicy, a następnie wyłóż na niego równomiernie ciasto. Piecz około 20 minut.

Przygotuj masę sernikową: Zetrzyj skórkę z cytryny. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż i ostrzem noża wyskrob ziarenka. Wymieszaj z cukrem, dodaj skórkę otartą z cytryny, ser, śmietankę i jajka. Wylej masę serową na kruchy pistacjowy spód i wstaw do nagrzanego piekarnika (150°C) na około 1 godzinę. Upieczony sernik pozostaw do wystygnięcia w uchylonym piekarniku, po czym wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny.

Przygotuj malinową glazurę: Zamocz listki żelatyny w zimnej wodzie, żeby zmiękły. Mrożone maliny podgrzej przez około 5 minut minut w garnuszku z cukrem i sokiem z cytryny, zdejmij z ognia, rozgnieć lub zmiksuj, a następnie przetrzyj przez sitko, żeby usunąć ziarenka. Podgrzej kilka łyżek malinowej pulpy i rozpuść w niej odciśniętą żelatynę, dokładnie mieszając. Połącz z resztą malinowego purée i wylej je równomiernie na przestudzony sernik. Wstaw do lodówki na około dwie godziny. Podawaj sernik schłodzony posypany posiekanymi pistacjami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz