Na świąteczny stół proponuję sernik na chrupiącym pistacjowym spodzie,
uwieńczony malinową glazurą. Jego delikatny i wyrafinowany smak na pewno uwiedzie
waszych gości. Do jego przygotowania możecie użyć mrożonych malin. Sernik
będzie się pięknie prezentował na talerzykach Ambition. Smacznego!
Czas przygotowania: 25 min.
Pieczenie: 1 godz 30
Chłodzenie: 5 godz.
Porcja dla 6 osób
Składniki na sernik o średnicy 24
cm:
Składniki na sernik:
● 600 g mielonego
twarogu sernikowego
● 200 ml śmietanki
kremówki 36%
● 3 jajka
● 150 g drobnego
cukru
● 50 g niesolonych
łuskanych pistacji
● 1 cytryna bio
● 1 laska
wanilii
Składniki na spód pistacjowy:
● 200 g mąki typ
550
● 125 g drobnego
cukru
● 125 g masła
● 50 g niesolonych
łuskanych pistacji
● 1 jajko
● 1 szczypta
soli
Składniki na malinową glazurę:
● 500 g malin (mrożonych
lub świeżych)
● 100 g cukru
● 3 listki
żelatyny (6 g)
● sok z ½ cytryny
Przygotowanie:
Przygotuj pistacjowy spód: Masło potnij w
kawałki. Pistacje
drobno posiekaj. Wymieszaj przesianą mąkę, pistacje, cukier, jajko i sól, ugniataj delikatnie
koniuszkami palców aż do uzyskania konsystencji piasku. Dodaj masło i wymieszaj
do całkowitego połączenia składników. Uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię spożywczą
i odstaw do lodówki na 30 minut.
Nagrzej
piekarnik do temperatury 150°C. Wytnij koło z papieru do pieczenia o średnicy
24 cm, przykryj nim spód formy do tortownicy, a następnie wyłóż na niego
równomiernie ciasto. Piecz około
20 minut.
Przygotuj masę sernikową: Zetrzyj
skórkę z cytryny. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż i ostrzem noża wyskrob
ziarenka. Wymieszaj z cukrem, dodaj skórkę otartą z cytryny, ser, śmietankę i
jajka. Wylej masę serową na kruchy pistacjowy spód i wstaw do nagrzanego
piekarnika (150°C) na około 1 godzinę. Upieczony sernik pozostaw do wystygnięcia
w uchylonym piekarniku, po czym wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Przygotuj malinową glazurę: Zamocz listki
żelatyny w zimnej wodzie, żeby zmiękły. Mrożone maliny podgrzej przez około 5
minut minut w garnuszku z cukrem i sokiem z cytryny, zdejmij z ognia, rozgnieć
lub zmiksuj, a następnie przetrzyj przez sitko, żeby usunąć ziarenka. Podgrzej
kilka łyżek malinowej pulpy i rozpuść w niej odciśniętą żelatynę, dokładnie mieszając. Połącz z
resztą malinowego purée i wylej je równomiernie na przestudzony sernik. Wstaw
do lodówki na około dwie godziny. Podawaj sernik schłodzony posypany
posiekanymi pistacjami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz