piątek, 20 grudnia 2019

KRUCHE CIASTECZKA Z KWIATEM POMARAŃCZY


Na świątecznym stole nie może zabraknąć kruchych ciasteczek do kawy i herbaty. Ja proponuję Wam ciasteczka o subtelnym aromacie kwiatów pomarańczy, często wykorzystywanym w kuchni francuskiej, zwłaszcza w wypiekach.

Rodem z Bliskiego Wchodu, woda z kwiatów pomarańczy doskonale nadaje się do ciast i deserów. To również idealny dodatek do dań orientalnych oraz napojów serwowanych na ciepło i na zimno. Ta woda znajduje również wiele innych zastosowań, głównie w kosmetyce, ze względu na swoje właściwości upiększające i tonizujące, oraz w medycynie ludowej Bliskiego Wschodu.







Przygotowanie: 20 min.

Pieczenie: 10 min.

Składniki na około 20 ciasteczek:



● 200 g mąki T 55

● 50 g mielonych migdałów

● 60 g cukru pudru

● 1 żołtko jajka

● 120 g zimnego masła

● 3 łyżki wody z kwiatów pomarańczy*

● sól



Przygotowanie:

Przesianą mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, mielonymi migdałami i szczyptą soli. Dodaj pokrojone w kawałki masło. Wyrabiaj ciasto koniuszkami palców do uzyskania konsystencji piasku.

Domieszaj żółtko i wodę z kwiatu pomarańczy. Uformuj ciasto w kulę, owiń folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.

Rozwałkuj cienko ciasto (około 5 mm grubości), wykrój ciasteczka wykrawaczem o dowolnym kształcie.

Wstaw do nagrzanego do temperatury 180°C piekarnika, piecz około 10 minut. Odstaw do ostudzenia na około godzinę. 


*Znajdziecie ją między innymi na www.arabskie.pl lub www.sindibad.pl





 
A poniżej kilka zimowych zdjęć z departamentu Haute Loire (Górnej Loary) położonego w pięknym regionie Francji, Owernii.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz