Na świątecznym stole nie może zabraknąć kruchych ciasteczek do kawy i
herbaty. Ja proponuję Wam ciasteczka o subtelnym aromacie kwiatów pomarańczy,
często wykorzystywanym w kuchni francuskiej, zwłaszcza w wypiekach.
Rodem z Bliskiego Wchodu, woda z kwiatów pomarańczy doskonale nadaje się do
ciast i deserów. To również idealny dodatek do dań orientalnych oraz napojów
serwowanych na ciepło i na zimno. Ta woda znajduje również wiele innych
zastosowań, głównie w kosmetyce, ze względu na swoje właściwości upiększające i
tonizujące, oraz w medycynie ludowej Bliskiego Wschodu.
Przygotowanie: 20 min.
Pieczenie: 10 min.
Składniki na około 20 ciasteczek:
● 200 g mąki T 55
● 50 g mielonych migdałów
● 60 g cukru pudru
● 1 żołtko jajka
● 120 g zimnego masła
● 3 łyżki wody z kwiatów pomarańczy*
● sól
Przygotowanie:
Przesianą mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, mielonymi migdałami i szczyptą
soli. Dodaj pokrojone
w kawałki masło. Wyrabiaj ciasto koniuszkami palców do uzyskania konsystencji
piasku.
Domieszaj żółtko i wodę z kwiatu pomarańczy. Uformuj ciasto w kulę, owiń
folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
Rozwałkuj cienko ciasto (około 5 mm grubości), wykrój ciasteczka
wykrawaczem o dowolnym kształcie.
Wstaw do nagrzanego do temperatury 180°C piekarnika, piecz około 10 minut. Odstaw do ostudzenia na około
godzinę.
*Znajdziecie ją między innymi na www.arabskie.pl lub www.sindibad.pl
A poniżej kilka zimowych zdjęć z departamentu Haute Loire (Górnej Loary)
położonego w pięknym regionie Francji, Owernii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz