Styczeń jest we Francji miesiącem wypieków, są nimi na
ogół galettes des Rois czyli ciasto
Trzech Króli, tarty z ciasta francuskiego z migdałowym nadzieniem. A ja dla
odmiany proponuję Wam miękki puszysty biszkopt sabaudzki, bez mąki i proszku do
pieczenia, który powstał w XIV wieku na prośbę hrabiego Amadeusza VI
Sabaudzkiego. To mąka ziemniaczana i białka ubite na sztywno nadają temu ciastu
wyjątkową lekkość i puszystość.
Przygotowanie: 20 min.
Pieczenie: 30 min.
Porcja dla 6-8 osób :
● 5 jajek
● 150 g drobnego cukru
● 1 opakowanie cukru waniliowego
● 125 g mąki ziemniaczanej
● 1 szczypta soli
● cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 170°C.
Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj ze 120 g cukru i
cukrem waniliowym do białości. Dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną i dokładnie
wymieszaj szpatułką.
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, wsypując po
trochu resztę cukru. Domieszaj energicznie jedną trzecią piany z białek do
żółtek, po czym dodaj resztę ubitych białek i przy użyciu szpatułki delikatnie
połącz całość.
Przełóż masę do tortownicy, wstaw do nagrzanego
piekarnika i piecz około 30 minut.
Sprawdź przy pomocy drewnianego patyczka czy biszkopt
jest upieczony, patyczek wkłuty w ciasto powinien być suchy. Wyjmij z
piekarnika, pozostaw od ostudzenia, przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Piękny biszkopt!
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję! Pozdrawiam ciepło.
OdpowiedzUsuń