Dzisiaj proponuję Wam proste, smaczne i zdrowe danie
wegetariańskie na zimę z makaronem, batatem i orzechami. Słodkie ziemniaki są
zdrowsze od tradycyjnych, zawierają bowiem wiele witamin z grupy B oraz dużą
ilość witaminy A (w formie roślinnego beta-karotenu), chronią zatem przed
nowotworami i chorobami serca, dostarczają również wiele cennych pierwiastków:
magnez, potas, fosfor, mangan i miedź. Są także bogate w węglowodany złożone i
błonnik. O cennych właściwościach orzechów włoskich nie trzeba już wspominać: zawierają
mnóstwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych do prawidłowego
funkcjonowania mózgu i serca, są również źródłem żelazu, potasu, magnezu i
wapnia oraz witamin. Podobnie olej z orzechów włoskich, obfituje w nienasycone
kwasy tłuszczowe i witaminy.
Czas przygotowania: 25 min.
Czas gotowania: 25 min.
Porcja dla 4 osób:
● 400 g spaghetti
● ½ batata
● 1 pęczek natki pietruszki
● 1 ząbek czosnku
● 40 g orzechów włoskich + kilka orzechów do podania
● 8 łyżek oleju z orzechów włoskich
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Batata obierz. Pokrój w drobną kostkę i ugotuj około 20
minut na parze.
Natkę pietruszki umyj, osusz, drobno posiekaj. Czosnek,
obierz, usuń twardy rdzeń, drobno posiekaj. Zmiksuj natkę pietrzuszki, czosnek,
orzechy i parmezan. Posól, popierz, wymieszaj.
Makaron ugotuj około 10 minut.
Na patelni podgrzej 2 łyżki oleju z orzechów włoskich,
dodaj ugotowane na parze bataty, zrumień je lekko przez około 5 minut,
mieszając.
Odcedź makaron, wymieszaj z pesto i dodaj podsmażone
bataty.
Przed podaniem posyp rozdrobnionymi orzechami włoskimi i
startym parmezanem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz