sobota, 28 marca 2020

KALAFIOR ZAPIEKANY Z ŻÓŁTYM SEREM I MIGDAŁAMI


W tym trudnym okresie gotowanie może być jednym ze sposobów spędzenia wolnego czasu, wykorzystajmy go zatem na przygotowanie nowych przepisów i wspólną degustację. Dzisiaj proponuję Wam prosty przepis na zapiekankę z kalafiora z żółtym serem i migdałami.

Wielkie podziękowania dla personelu medycznego, który jest na pierwszym froncie walki z koronawirusem, walczy o nasze zdrowie i życie.






Przygotowanie: 15 min.

Gotowanie: 15 min.

Porcja dla 4 osób

Składniki:

● 1 kalafior

● 100 g startego żółtego sera (np. gruyère lub comté)

● 60 g migdałów

● 50 cl śmietany kremówki

● 30 g masła

● 1 ząbek czosnku

● 2 szczypty mielonej gałki muszkatołowej

● sól, pieprz



Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C.

Natrzyj czosnkiem dno naczynia żaroodpornego i wysmaruj je masłem.

Śmietanę podgrzej w rondlu na wolnym ogniu.

Żółty ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Migdały grubo posiekaj.

W dużym garnku zagotuj osoloną wodę.

Kalafior rozdziel na różyczki. Umyj je i zblanszuj, zanurzając na 2-3 minuty w gotującej wodzie, a następnie schłódź zimną wodą.

Wyłóż różyczki kalafiora w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, posól, popieprz, oprósz gałką muszkatołową. Polej śmietaną, posyp startym serem i posiekanymi migdałami.

Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 15 minut i zapiekaj, aż wierzch się zezłoci.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz