Tym razem proponuję Wam przepis na pyszną zupę ze szpinaku z gruszką i serem gorgonzola i orzechami zaczerpnięty z książki Roberta Sowy Esencja smaku, do którego dodałam własne sugestie. Oryginalna i wyrafinowana zupa krem na jesień, koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 20 min.
Porcja dla 4 osób:
● 1 kg opłukanego, sparzonego i pokrojonego świeżego
szpinaku
● 100 ml śmietany kremówki 36%
● 100 g sera gorgonzola
● 1 łyżka masła
● 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
● 2 łyżki białego octu winnego
● 5 ziarenek kolendry
● 1 łyżka cukru
● 2 dość twarde gruszki
● ½ soku z cytryny
● 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
● 2 ząbki drobno posiekanego czosnku
● sól, świeżo zmielony biały pieprz
Przygotowanie:
Gruszki obierz, przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne,
włóż do wrzącej wody z dodatkiem soku z ½ cytryny i gotuj przez około 10-15
minut. Na patelni podgrzej cukier z octem winnym, dodaj kolendrę oraz zblanszowane
gruszki (jeśli wolisz, możesz pokroić je w kostkę), tak by powstał karmel i pozostaw
do ostygnięcia.
Na maśle podsmaż czosnek wraz z dobrze odciśniętym
szpinakiem.
Dodaj ser gorgonzola oraz śmietanę i gotuj do momentu
rozpuszczenia się sera. Rozdrzedź bulionem do konsystencji gęstej zupy i dopraw
do smaku solą i pieprzem. Zmiksuj całość do konsystencji zupy kremu.
Na suchej patelni upraż orzechy z dodatkiem odrobiny cukru. Podaj z ułożoną na wierzchu gruszką i uprażonymi orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz