Dzisiaj polecam Wam idealne do kawy i herbaty ciasteczka czekoladowo-pistacjowe, nazywane we Francji „cookies”, są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, i bardzo smaczne!
Czas przygotowania: 15 min.
Pieczenie: 10 min.
Porcja na około 10 cookies :
● 80 g miękkiego masła
● 120 g mąki T45 lub T55
● 2 szczypty proszku do pieczenia
● 65 g brązowego cukru
● 10 g gorzkiego kakao
● 1 szczypta soli
● 1 jajka
● 30 g gorzkiej czekolady
● 30 g niesolonych pistacji
Przygotowanie:
Masło utrzyj. Przesianą mąkę wymieszaj w misce z
proszkiem do pieczenia, cukrem, kakao i solą. Dodaj masło, wymieszaj dokładnie,
aż do uzyskania jednolitej masy.
Gorzką czekoladę i pistacje drobno posiekaj i wymieszaj
razem. Odłóż na bok garść tej mieszanki, a resztę domieszaj do uprzednio
przygotowanej masy.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C. Uformuj małe
kulki, ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia brytfannie. Posyp posiekaną
czekoladą z pistacjami, po czym rozpłaszcz kulki dłonią lub łyżką.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 10 minut.
Odklej ciasteczka od papieru zaraz po upieczeniu i pozostaw
do ostudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz