środa, 30 marca 2022

ZUPA RAMEN W WERSJI WEGAŃSKIEJ

 Dzisiaj proponuję Wam prosty przepis na japońską zupę ramen w wersji wegańskiej. Cieszy się ona popularnością na całym świecie, zarówno we Francji jak i w Polsce. Takie składniki, jak pasta miso, makaron ramen czy wodorosty nori znajdziecie na pewno w sklepie z egzotyczną żywnością. Zapraszam do spróbowania!



Przygotowanie : 10 min.

Gotowanie: 5 min.

Porcja dla 4 osób :

● 120 g makaronu ramen*

● 120 g kapusty pekińskiej

● 1 ząbek czosnku

● 2 kostki bulionu warzywnego bio

● 1 łyżka pasty miso*

● 2 listki wodorostów nori*

● 2 łyżeczek ziaren sezamu

● pieprz

Przygotowanie:

Makaron ramen wrzuć do wrzącej wody, gotuj przez 2 minuty, odcedź.

Zagotuj 1 lit wody, wrzuć kostki bulionu i pastę miso.

Umyj kapustę, drobno poszatkuj.

Wodorosty nori pokrój w drobne kawałki. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Wrzuć do miseczek wodorosty, czosnek i makaron ramen, wlej bulion, popieprz, posyp ziarenkami sezamu. Podaj.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz