Dzisiaj proponuję Wam prosty przepis na japońską zupę ramen w wersji wegańskiej. Cieszy się ona popularnością na całym świecie, zarówno we Francji jak i w Polsce. Takie składniki, jak pasta miso, makaron ramen czy wodorosty nori znajdziecie na pewno w sklepie z egzotyczną żywnością. Zapraszam do spróbowania!
Przygotowanie : 10 min.
Gotowanie: 5 min.
Porcja dla 4 osób :
● 120 g makaronu ramen*
● 120 g kapusty pekińskiej
● 1 ząbek czosnku
● 2 kostki bulionu warzywnego bio
● 1 łyżka pasty miso*
● 2 listki wodorostów nori*
● 2 łyżeczek ziaren sezamu
● pieprz
Przygotowanie:
Makaron ramen wrzuć do wrzącej wody, gotuj przez 2 minuty, odcedź.
Zagotuj 1 lit wody, wrzuć kostki bulionu i pastę miso.
Umyj kapustę, drobno
poszatkuj.
Wodorosty nori pokrój w drobne kawałki. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Wrzuć
do miseczek wodorosty, czosnek i makaron ramen, wlej bulion, popieprz, posyp
ziarenkami sezamu. Podaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz