Przygotowanie: 25 min.
Chłodzenie: 4 godz.
Pieczenie: 1h 05
Porcja dla 4-6 osób:
● 375 g koziego serka twarogowego
● 175 g herbatników korzennych speculoos
● 150 g płynnego miodu (+ do dekoracji)
(lub syropu z agawy)
● 75 g masła
● 3 jajka
● 15 cl gęstej (22%) śmietany do sosów
typu śmietana szefa kuchni Danone
● 1 laska wanilii
● sól
● 40 g niesolonych wyłuskanych pistacji
Sprzęt: tortownica
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 150°C.
Rozpuść masło. Zmiksuj lub rozgnieć herbatniki. Wymieszaj je z
rozpuszczonym masłem. Tak przygotowaną masą wyłóż spód uprzednio natłuszczonej
(lub wyłożonej papierem do pieczenia) tortownicy. Ugnieć i wyrównaj łyżką, po
czym wstaw na około 15 minut do piekarnika.
W międzyczasie rozetnij wzdłuż laskę wanilii i ostrzem noża wyłuskaj
ziarenka. W misce ubij trzepaczką serek kozi ze śmietaną, miodem, ziarenkami
wanilii i szczyptą soli. Domieszaj po jednym jaku, cały czas ubijając.
Wylej mieszaninę na upieczony spód z herbatników speculoos. Wyrównaj
powierzchnię i wstaw na około 45 minut do piekarnika. Po upieczeniu odstaw do
schłodzenia w tortownicy na co najmniej 4 godziny.
Pistacje upraż na suchej patelni, posiekaj je grubo nożem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz