Pyszne, proste w przygotowaniu, szybkie danie, które zasmakuje każdemu. Gorąco polecam!
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 15 min.
Na około 12 pulpecików :
● 500 g sosu pomidorowego
● 400 g makaronu spaghetti (białego lub pełnoziarnistego)
● 320 g tuńczyka w oleju
● 1 cytryna bio
● 1 garść natki pietruszki
● 1 jajko
● 1garść orzeszków piniowych
● 50 bułki tartej
● sól, pieprz
Przygotowanie:
W misce rozgnieć widelcem tuńczyka, odłóż na bok część oleju z puszki. Dodaj
otartą skórkę z cytryny, drobno posiekaną natkę pietruszki, ubite jajko, orzeszki
piniowe i bułkę tartą. Dokładnie wymieszaj całość, posól, popieprz.
Uformuj około 12 małych pulpecików.
Ugotuj spaghetti al dente.
Podgrzej olej z tuńczyka (dodaj dodatkowo, jeśli to konieczne, kilka łyżek
oleju słonecznikowego lub z pestek winogron) i smaż na nim pulpeciki przez pięć
minut, przewracając je na drugą stronę kilka razy. Wyłóż na ręcznik papierowy. W
rondlu podgrzej sos pomidorowy. Odcedź ugotowane al dente spaghetti, wyłóż na
duży półmisek (lub na osobne talerze), dodaj sos pomidorowy i pulpeciki z
tuńczyka. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz