Hiszpańskie gazpacho to idealny, orzeźwiający chłodnik na lato. Aromatyczny, kolorowy, niezwykle popularny we Francji, podaje się go latem na aperitif, do grilla, choć wersja oryginalna, to gazpacho pomidorowe z papryką, dzisiaj można spotkać bardzo wiele jego odmian, między innymi z arbuzem, buraczkami, fenkułem, truskawkami. Zawsze doceniany przez gości w upalne dni.
Przygotowanie: 30 min.
Chłodzenie: 1 godz.
Porcja dla 4 osób:
●
300 g pomidorów
●
200 g arbuza
● 1
czerwonej papryki
● ½
dużego ogórka
● 2
gałązki selera naciowego
● 1
ząbek czosnku
● 3
listki świeżej bazylii
● 4
łyżki oliwy z oliwek
● 1
łyżka octu z czerwonego lub białego wina
● 2
dwie kromki chleba tostowego (opcjonalnie)
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Pokrój
w kostkę miąższ arbuza.
Ogórka
obierz ze skórki i zetrzyj na tarce, seler naciowy pokrój w drobną kostkę.
Paprykę
przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i białą błonę. Zetrzyj na tarce lub
pokrój w drobną kostkę.
Pomidory
obierz ze skórki (możesz je uprzednio zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie, by
ułatwić obieranie), usuń pestki, a następnie pokrój miąższ w kostkę. Czosnek
obierz i usuń twardy rdzeń, przepuść przez praskę lub drobno posiekaj. Listki bazylii drobno posiekaj, odłóż kilka do dekoracji. Chleb tostowy
(opcjonalnie) pokrusz na kawałki. Wszystkie
warzywa i chleb wrzuć do miski blendera, posól, popieprz, dodaj oliwę, ocet,
czosnek, 2-3 szczypty pieprzu kajeńskiego (jeśli lubisz bardziej pikatne potrawy),
Zblenduj wszystkie składniki aż do uzyskania konstystencji gładkiego purée. Dopraw do smaku solą i pieprzem, odstaw do lodówki na godzinę. Po wyjęciu z lodówki możesz wymieszaj i przelej do szklanek. Udekoruj listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz