Dzisiaj mam dla Was kolorowe, zdrowe, wegańskie i bezglutenowe danie, którego
przygotowanie wymaga nieco czasu, choć jest zupełnie proste. Te pulpeciki z
kalafiora, czerwonej soczewicy i komosy ryżowej, podane z sosem pomidorowym i wybraną
przez Was surówką na pewno przypadną do gustu weganom i wegetarianom, a innych
przekona do kuchni roślinnej. Gorąco polecam!
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie i pieczenie : 1 godz.
Na około 20 pulpecików :
● 200 g komosy ryżowej (quinoa)
● 200 g czerwonej soczewicy
● 1 kalafior
● 1 mały pęczek natki pietruszki
● 2 cebule
● 3 ząbki czosnku
● 3 łyżeczki mielonego curry
● oliwa z oliwek
● sól, pieprz
Na sos pomidorowy:
● 500 g obranych pomidorów w puszce (krojone lub całe)
● 2 ząbki czosnku
● 1 cebula
● 1 pęczek natki pietruszki
● 1 łyżka świeżego tymianku
● 2 łyżki drobnego cukru
● 3 łyżki oliwy z oliwek
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Przygotuj sos pomidorowy: drobno posiekaj natkę pietruszki, czosnek obierz,
usuń twardy rdzeń, rozgnieć lub drobno posiekaj. Cebulę obierz,
drobno posiekaj, podsmaż na oliwie. Dopraw
do smau solą, pieprzem, dodaj posiekaną natkę pietruszki, czosnek, cukier i
tymianek oraz drobno pokrojone obrane pomidory z puszki. Gotuj
na małym ogniu około 20-30 minut.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do
temperatury180°C.
Kalafior podziel na małe różyczki, ułóż je na brytfannie wyłożonej papierem
do pieczenia, polej oliwą z oliwek i posyp 1 łyżeczką curry, po czym wstaw do
piekarnika na około 40 minut, mieszając od czasu do czasu.
Cebulę obierz i drobno
poszatkuj, podsmaż na oliwie, dopraw solą i pieprzem do smaku. Domieszaj
posiekaną natkę pietruszki, drobno posiekany czosnek i smaż na małym ogniu
około 15 minut mieszając.
Soczewicę ugotuj w osolonej wodzie (wg instrukcji na opakowaniu), około 20
minut, a komosę ryżową w osobnym garnku około 15 minut. Odcedź i odstaw.
Kiedy kalafior będzie miękki, rozgnieć go lub zmiksuj do konsystencji
purée, wymieszaj z komosą ryżową, ugotowaną soczewicą i podsmażoną cebulą z
czosnkiem i natką pietruszki. Dopraw do smaku solą, pieprzem i
resztą curry. Dokładnie wymieszaj,
aż do uzyskania konsystencji ciasta, a następnie ręakmi uformuj niewielkie
okrągłe pulpeciki.
Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia brytfannie i wstaw do nagrzanego
do 180 °C piekarnika na około 15-20 minut, aby lekko się obsuszyły.
Podawaj pulpeciki z sosem pomidorowym i surówką, np mieszanką zielonej
sałaty, rzodkiewki, czerwonej kapusty, startej marchewki, doprawionej sosem
winegret.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz