piątek, 1 lipca 2022

LODOWY DESER Z MANGO, GRANATEM I PISTACJAMI

Na upalne dni proponuję Wam lekki, orzeźwiający deser lodowy na bazie owoców mango i granatu, z dodatkiem mleczka kokosowego i pistacji, które możecie, wedle uznania, zastąpić orzechami pekan. Deser ten nie zawiera cukru, przypadnie zatem do gustu miłośnikom lekkiej, zdrowej kuchni, a także wegetarianom i weganom.  




Przygotowanie : 20 min.

Chłodzenie : 4 godz.

Gotowanie : 3 min

Porcja dla 4 osób :

● 120 g zmiksowanego miąższu mango (purée z mango)

● 40 g niesolonych pistacji (lub orzechów pekan)

● ½ owocu granatu

● ½ limonki

● 40 śmietanki kokosowej

● 3 łyżki syropu z agawy

● ½ łyżeczki wanilii w proszku

● Kilka listków werbeny lub mięty do dekoracji (opcjonalnie)

Sprzęt: foremka do tarty o średnicy 28 cm 

Przygotowanie:

Owoc mango obierz, miąższ zmiksuj aż do uzyskania konsystencji gładkiego purée.

Wyłóż formę do tarty papierem do pieczenia i wstaw do lodówki.

Pistacje (lub orzechy pekan) grubo posiekaj.  

Owocu granatu pokrój na ćwiartki i wyłuskaj z niego pestki. Z limonki otrzyj skórkę.

W misie miksera zmiksuj śmietankę kokosową z purée z mango, syropem z agawy, wanilią i szczyptą soli. Wlej do foremki na tartę, posyp z wierzchu posiekanymi pistacjami (orzechami pekan), pestkami granatu i otartą skórką z limonki.

Wstaw na co najmniej 4 godziny do zamrażarki, kładąc foremkę na płasko. Przed podaniem połam lub pokrój na kawałki. 






 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz