Na upalne dni proponuję Wam lekki, orzeźwiający deser lodowy na bazie
owoców mango i granatu, z dodatkiem mleczka kokosowego i pistacji, które
możecie, wedle uznania, zastąpić orzechami pekan. Deser ten nie zawiera cukru,
przypadnie zatem do gustu miłośnikom lekkiej, zdrowej kuchni, a także
wegetarianom i weganom.
Przygotowanie : 20 min.
Chłodzenie : 4 godz.
Gotowanie : 3 min
Porcja dla 4 osób :
● 120 g zmiksowanego miąższu mango (purée z mango)
● 40 g niesolonych pistacji (lub orzechów pekan)
● ½ owocu granatu
● ½ limonki
● 40 śmietanki kokosowej
● 3 łyżki syropu z agawy
● ½ łyżeczki wanilii w proszku
● Kilka listków werbeny lub mięty do dekoracji
(opcjonalnie)
Sprzęt: foremka do tarty o średnicy 28 cm
Przygotowanie:
Owoc mango obierz, miąższ zmiksuj aż do uzyskania
konsystencji gładkiego purée.
Wyłóż formę do tarty papierem do pieczenia i wstaw do
lodówki.
Pistacje (lub orzechy pekan) grubo posiekaj.
Owocu granatu pokrój na ćwiartki i wyłuskaj z niego pestki.
Z limonki otrzyj skórkę.
W misie miksera zmiksuj śmietankę kokosową z purée z
mango, syropem z agawy, wanilią i szczyptą soli. Wlej do foremki na tartę,
posyp z wierzchu posiekanymi pistacjami (orzechami pekan), pestkami granatu i
otartą skórką z limonki.
Wstaw na co najmniej 4 godziny do zamrażarki, kładąc foremkę na płasko. Przed podaniem połam lub pokrój na kawałki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz