Tarty i quiches podane z sałatą mogą stanowić samodzielne danie, mogą też być podane na przystawkę, na letni bufet. Jednym z fajnych pomysłów na lato jest tarta zainspirowana prowansalskim tianem z bakłażanem, pomidorami i cukinią, z dodatkiem bazyliowego pesto.
Przygotowanie : 30 min.
Pieczenie : 25 min.
Porcja dla 4 osób :
● 1
ciasto francuskie
● 2
cukinie
● 1
mały bakłażan
● 4
okrągłe pomidory
● 2
żółte cebule
●
oliwa z oliwek
Składniki na pesto :
● 1
pęczek bazylii
● 2
ząbki czosnku
● 3
łyżki pestek słonecznika
● 2
łyżki startego parmezanu
● 5
cl oliwy z oliwek
●
sól, pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik
rozgrzej do temperatury 180°C. Warzywa pokrój na bardzo cienkie plasterki przy
użyciu mandoliny lub ostrego noża.
Przygotuj
pesto: zmiksuj drobno posiekane listki bazylii, czosnek, ziarenka słonecznika z
oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Dodaj starty parmezan.
Wyłóż
ciastem francuskim foremkę do tarty wyłożoną papierem do pieczenia, dociskając
ciasto dobrze do brzegów. Ponakłuwaj spód widelcem, przykryj spód i boki ciasta
widelcem, wysyp na papier fasolę lub szklane kulki, aby ciasto nie wyrosło i
się nie zniekształciło.
Wstaw
do nagrzanego piekarnika, piecz około 10 minut, zdjemij papier i piecz jeszcze
10 minut.
Podpieczone
ciasto posmaruj pesto, ułóż na nim warzywa, układając je na przemian według
kolorów. Polej tartę oliwą z oliwek i wstaw na około 25 minut do nagrzanego
piekarnika, aż warzywa będą miękkie, a brzegi tarty się zezłocą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz