Oryginalne i efektowne połączenie truskawek z pomidorami i fenkułem (koprem włoskim) komponuje to orzeźwiające gazpacho, zupełnie inne od tradycyjnego, idealne na letnie upały. Możecie je zaserwować na aperitif, przekąskę lub do grilla.
Przygotowanie :
20 min.
Porcja dla 4 osób :
● 250 g truskawek
● 150 g pomidorów podłużnych
● 1 koper włoski
● 3 łyżki octu
balsamicznego
Przygotowanie:
Truskawki opłucz, usuń szypułki. Odłóż kilka truskawek
do dekoracji.
Pomidory i fenkuła opłucz.
Pomidory natnij delikatnie
na krzyż na szczycie i zanurz na kilka minut w gorącej wodzie, obierz ze skórki
i usuń pestki.
Z fenkuła usuń
wierzchnią, twardą warstwę i odetnij twardą nasadę korzenia. Drobno pokrój,
pozostawiając natkę do dekoracji. Zmiksuj całość, dodaj ocet balsamiczny.
Odstaw do schłodzenia, udekoruj truskawkami i natką fenkuła.
Fantastyczny przepis!!!
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję za miły komentarz. Pozdrawiam ciepło.
OdpowiedzUsuń