Ten
przepis z bakłażanem jest idealny na lato, może stanowić przystawkę obiadową, warzywny
dodatek do grilla bądź też danie na kolację. Bakłażan, bogaty w składniki
odżywcze, minerały i antyoksydanty uzupełnia tutaj pomidor, niezwykle bogaty w witaminę
C, beta- karoten, oraz mikro- i makroelementy, głównie potas. A co warto
wiedzieć, pomidory po przetworzeniu są jeszcze bardziej wartościowe niż świeże.
Likopen, jeden z najsilniejszych oksydantów, należący do karotenoidów, uwalnia
się i jest lepiej przyswajalny po obróbce termicznej termicznej pomidorów.
Składniki na keks 4-6 porcji :
Składniki na keks z bakłażana:
● 4 bakłażany (około
1,2 kg )
● 2 ząbki
czosnku
● 4 jajka
● 200 g startego
sera żółtego
● 6 pomidorów (średnich)
● kilka szczypt
gałki muszkatołowej
● sól, pieprz
Składniki na couli z pomidorów:
● 1 kg pomidorów
● ½ pęczka
świeżej bazylii
● 2 ząbki
czosnku
● 1 kostka
cukru
● 3 łyżki oliwy
z oliwek
● 1 cebula
● otarta skórka
z 1/2 pomarańczy bio
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Zacznij
od przygotowania sosu coulis z pomidorów :
W dużym rondlu zagotuj wodę, natnij skórkę pomidorów od spodu na krzyż, zanurz
we wrzątku, odstaw z ognia i pozostaw na około minutę, po czym obierz ze skórki,
przekrój na cztery części i wytnij gniazda nasienne.
Cebulę
obierz i drobno poszatkuj, listki bazylii drobno posiekaj.
Rozgrzej
3 łyżki oliwy w rondlu lub na patelni i zeszklij cebulę na wolnym ogniu, uważając,
by się nie przyrumieniła. Dodaj drobno posiekany czosnek (usuń uprzednio twardy
rdzeń) , cukier, skórkę z pomarańczy (w kawałkach) i 20 cl wody. Dopraw solą i
pieprzem do smaku. Podgrzewaj na wolnym ogniu przez około 15 minut.
Dodaj
posiekaną bazylię, podgrzewaj jeszcze przez około 5 minut. Usuń skórkę z pomarańczy. Zmiksuj
całość. Przelej do słoika i wstaw do schłodzenia ; Jeśli nie zużyjesz
całego sosu, możesz go zużyć jako dodatek do makaronu lub zapiekanki warzywnej.
Możesz go również przechować w sterylnych, wyparzonych słoikach.
Przygotuj keks z bakłażanów:
Przekrój bakłażany
wzdłuż na pół. Czosnek obierz, usuń
twardy rdzeń. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Bakłażany ułóż na kratce wyłożonej
papierem do pieczenia, i piecz około 30 minut. Bakłażany są upieczone, kiedy będą
miękkie.
Wybierz
łyżką miąższ z bakłażanów. Pozostaw na 15 minut na durszlaku, po czym zmiksuj z
jajkami, startym serem i posiekanym czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem oraz
gałką muszkatołową do smaku (jeśli wolisz bardziej pikantne smaki, możesz dodać,
wedle uznania, około dwie szczypty pieprzu kajeńskiego).
Wyłóż
przygotowaną masę do keksówki, wstaw do naczynia żaroodpornego wypełnionego do
połowy wodą i piecz w kąpieli wodnej przez około 40 minut.
Podawaj keks najlepiej schłodzony (możesz przygotować go poprzedniego dnia), z dodatkiem również schłodzonego pomidorowego coulis. Bon appétit!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz