piątek, 19 sierpnia 2022

KEKS Z BAKŁAŻANA Z SOSEM POMIDOROWYM

Ten przepis z bakłażanem jest idealny na lato, może stanowić przystawkę obiadową, warzywny dodatek do grilla bądź też danie na kolację. Bakłażan, bogaty w składniki odżywcze, minerały i antyoksydanty uzupełnia tutaj pomidor, niezwykle bogaty w witaminę C, beta- karoten, oraz mikro- i makroelementy, głównie potas. A co warto wiedzieć, pomidory po przetworzeniu są jeszcze bardziej wartościowe niż świeże. Likopen, jeden z najsilniejszych oksydantów, należący do karotenoidów, uwalnia się i jest lepiej przyswajalny po obróbce termicznej termicznej pomidorów. 



Składniki na keks 4-6 porcji :

Składniki na keks z bakłażana:

● 4 bakłażany (około 1,2 kg )

● 2 ząbki czosnku

● 4 jajka

● 200 g startego sera żółtego

● 6 pomidorów (średnich)

● kilka szczypt gałki muszkatołowej

● sól, pieprz

Składniki na couli z pomidorów:

● 1 kg pomidorów

● ½ pęczka świeżej bazylii

● 2 ząbki czosnku

● 1 kostka cukru

● 3 łyżki oliwy z oliwek

● 1 cebula

● otarta skórka z 1/2 pomarańczy bio

● sól, pieprz

 

 

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania sosu coulis z pomidorów : W dużym rondlu zagotuj wodę, natnij skórkę pomidorów od spodu na krzyż, zanurz we wrzątku, odstaw z ognia i pozostaw na około minutę, po czym obierz ze skórki, przekrój na cztery części i wytnij gniazda nasienne.

Cebulę obierz i drobno poszatkuj, listki bazylii drobno posiekaj.

Rozgrzej 3 łyżki oliwy w rondlu lub na patelni i zeszklij cebulę na wolnym ogniu, uważając, by się nie przyrumieniła. Dodaj drobno posiekany czosnek (usuń uprzednio twardy rdzeń) , cukier, skórkę z pomarańczy (w kawałkach) i 20 cl wody. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podgrzewaj na wolnym ogniu przez około 15 minut.

Dodaj posiekaną bazylię, podgrzewaj jeszcze przez około 5 minut. Usuń skórkę z pomarańczy. Zmiksuj całość. Przelej do słoika i wstaw do schłodzenia ; Jeśli nie zużyjesz całego sosu, możesz go zużyć jako dodatek do makaronu lub zapiekanki warzywnej. Możesz go również przechować w sterylnych, wyparzonych słoikach.

Przygotuj keks z bakłażanów:

Przekrój bakłażany wzdłuż na pół. Czosnek obierz, usuń twardy rdzeń. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Bakłażany ułóż na kratce wyłożonej papierem do pieczenia, i piecz około 30 minut. Bakłażany są upieczone, kiedy będą miękkie.

Wybierz łyżką miąższ z bakłażanów. Pozostaw na 15 minut na durszlaku, po czym zmiksuj z jajkami, startym serem i posiekanym czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową do smaku (jeśli wolisz bardziej pikantne smaki, możesz dodać, wedle uznania, około dwie szczypty pieprzu kajeńskiego).

Wyłóż przygotowaną masę do keksówki, wstaw do naczynia żaroodpornego wypełnionego do połowy wodą i piecz w kąpieli wodnej przez około 40 minut.

Podawaj keks najlepiej schłodzony (możesz przygotować go poprzedniego dnia), z dodatkiem również schłodzonego pomidorowego coulis. Bon appétit!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz