Oto
przepis zainspirowany książką szefów kuchni mojego regionu- Owernii- Gourmand & léger Toques
d’Auvergne. A przy okazji zachęcam Was do zajrzenia do
mojego nowegu bloga Magiczna Owernia, poświęconego temu właśnie pięknemu, aczkolwiek mało
znanemu regionowi Francji.
Danie
to przywołuje mi na myśl kuchnię prowansalską, kolorową, słoneczną, pełną
letnich warzyw nasyconych słońcem południa i pachnących ziołami. Przepis na to
danie, skomponowane z pomidorów, bakłażana, papryki i makreli, nie jest
skomplikowany, a jeśli ładnie je podacie, to na pewno wywrze wrażenie na
Waszych gościach. Gorąco polecam.
Przygotowanie: 20 min.
Pieczenie: 40 min.
Porcja dla 4 osób :
● 200 g ciasta francuskiego
● 400 g fileta
ze świeżej makreli
● 20 g oliwy z oliwek
● 400 g dojrzałych pomidorów
● 75 g drobno poszatkowanej szalotki
● 2 ząbki czosnku
● listki świeżego tymianku i posiekanego rozmarynu
● 50 g czerwonej papryki
● 50 g żółtej papryki
● 50 g bakłażana
● 50 g cukinii
Przygotowanie:
Rozwiń ciasto francuskie, wytnij kółka za pomocą obręczy do formowania
potraw o średnicy 10 cm, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj
drugą blachą, aby ciasto nie wyrosło, i piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym
do temperatury 160°C.
Podsmaż drobno poszatkowane szalotki z rozgniecionymi przez praskę lub
posiekanymi ząbkami czosnku, tymiankiem i drobno posiekanym rozmarynem.
Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój w drobną kostkę. Bakłażana i
cukinię umyj, bakłażana obierz ze skórki, i pokrój rownież w drobną kostkę. Podsmaż
na oliwie, mieszając, aż warzywa będą miękkie.
W międzyczasie zagotuj
wodę w dużym rondlu, natnij skórkę pomidorów od spodu na krzyż, zanurz we
wrzątku, odstaw z ognia i pozostaw na około minutę, po czym obierz ze skórki,
przekrój na cztery części i wytnij gniazda nasienne, a następnie pokrój w
drobną kostkę.
Pod koniec
smażenia warzyw, dodaj pomidory, smaż jeszcze przez kilka minut.
Zdejmij z ognia
i pozostaw pod przykryciem.
Upiecz filety z
makreli w piekarniku nagrzanym do temperatury 120°C przez około 15 min.
Ułóż na talerzach spody tarteletek, wyłóż na nie warzywa, a następnie
filety z makreli, udekoruj gałązkami rozmarynu lub tymianku, lub listkami sałaty
roszponki, którą możesz również podać z tarteletkami, doprawioną winegretem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz