środa, 31 sierpnia 2022

TARTELETKI Z WARZYWAMI I MAKRELĄ PO PROWANSALSKU

Oto przepis zainspirowany książką szefów kuchni mojego regionu- Owernii- Gourmand & léger Toques d’Auvergne. A przy okazji zachęcam Was do zajrzenia do mojego nowegu bloga Magiczna Owernia, poświęconego temu właśnie pięknemu, aczkolwiek mało znanemu regionowi Francji.

Danie to przywołuje mi na myśl kuchnię prowansalską, kolorową, słoneczną, pełną letnich warzyw nasyconych słońcem południa i pachnących ziołami. Przepis na to danie, skomponowane z pomidorów, bakłażana, papryki i makreli, nie jest skomplikowany, a jeśli ładnie je podacie, to na pewno wywrze wrażenie na Waszych gościach. Gorąco polecam.




Przygotowanie: 20 min.

Pieczenie: 40 min.

Porcja dla 4 osób :

 

● 200 g ciasta francuskiego

● 400 g fileta ze świeżej makreli

● 20 g oliwy z oliwek

● 400 g dojrzałych pomidorów

● 75 g drobno poszatkowanej szalotki

● 2 ząbki czosnku

● listki świeżego tymianku i posiekanego rozmarynu

● 50 g czerwonej papryki

● 50 g żółtej papryki

● 50 g bakłażana

● 50 g cukinii

 

Przygotowanie:

Rozwiń ciasto francuskie, wytnij kółka za pomocą obręczy do formowania potraw o średnicy 10 cm, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj drugą blachą, aby ciasto nie wyrosło, i piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C.

Podsmaż drobno poszatkowane szalotki z rozgniecionymi przez praskę lub posiekanymi ząbkami czosnku, tymiankiem i drobno posiekanym rozmarynem.

Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój w drobną kostkę. Bakłażana i cukinię umyj, bakłażana obierz ze skórki, i pokrój rownież w drobną kostkę. Podsmaż na oliwie, mieszając, aż warzywa będą miękkie.

W międzyczasie zagotuj wodę w dużym rondlu, natnij skórkę pomidorów od spodu na krzyż, zanurz we wrzątku, odstaw z ognia i pozostaw na około minutę, po czym obierz ze skórki, przekrój na cztery części i wytnij gniazda nasienne, a następnie pokrój w drobną kostkę.

Pod koniec smażenia warzyw, dodaj pomidory, smaż jeszcze przez kilka minut.

Zdejmij z ognia i pozostaw pod przykryciem.

Upiecz filety z makreli w piekarniku nagrzanym do temperatury 120°C przez około 15 min.

Ułóż na talerzach spody tarteletek, wyłóż na nie warzywa, a następnie filety z makreli, udekoruj gałązkami rozmarynu lub tymianku, lub listkami sałaty roszponki, którą możesz również podać z tarteletkami, doprawioną winegretem. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz