środa, 21 września 2022

KALAFIOR Z ORZECHAMI LASKOWYMI, GRANATEM I MIĘTOWYM DIPEM

 Dzisiaj mam dla Was przepis na oryginalną sałatkę z kalafiorem, owocem granatu, orzechami laskowymi, podany z jogurtowym dipem z dodatkiem mięty. Sałatkę dopełniają przyprawy: curry i kumin, jest chrupiąca, lekka i kolorowa. Na pewno dacie się skusić!





Przygotowanie: 25 min.

Pieczenie: 30 min.

Porcja dla 4 osób:

● 200 g jogurtu naturalnego typu grecki

● 1 kalafior

● 1 owoc granatu

● 1 pęczek świeżej mięty

● 2 łyżki soku z cytryny

● 100 g orzechów laskowych

● 1 łyżeczka curry

● ½ łyżeczki mielonego kuminu

● sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do temperatury 190°C. Ułóż orzeszki laskowe na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 10 min.

W międzyczasie podziel kalafior na małe różyczki, wymieszaj je w misce z przyprawami, solą i pieprzem, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Kiedy orzechy się zrumienią, wyjmij je z piekarnika, wstaw do niego różyczki kalafiora i piecz około 20 min., mieszając podczas pieczeniar.

Owoc granatu przekrój na ćwiartki i wyłuskaj ziarenka. Listki mięty drobno posiekaj, pozostawiając kilka listków do dekoracji.

Usuń skórkę z upieczonych orzechów, pocierając je ściereczką, po czym rozgnieć lub grubo posiekaj.

W miseczce wymieszaj jogurt z sokiem wyciśniętym z cytryny, i połową posiekanej mięty. Posól, popieprz. Przełóż do miseczki, w której podasz dip. Domieszaj ¼ grubo posiekanych orzechów i ziarenka owocu granatu. Udekoruj listkami mięty.

Kiedy kalafior dobrze się zezłoci, wymieszaj go z resztą orzechów laskowych, ziaren granatu i posiekanej mięty. Podawaj na gorąco z jogurtowym dipem. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz