Dzisiaj mam dla Was przepis na oryginalną sałatkę z kalafiorem, owocem granatu, orzechami laskowymi, podany z jogurtowym dipem z dodatkiem mięty. Sałatkę dopełniają przyprawy: curry i kumin, jest chrupiąca, lekka i kolorowa. Na pewno dacie się skusić!
Przygotowanie: 25 min.
Pieczenie: 30 min.
Porcja dla 4 osób:
● 200 g jogurtu
naturalnego typu grecki
● 1 kalafior
● 1 owoc
granatu
● 1 pęczek
świeżej mięty
● 2 łyżki soku
z cytryny
● 100 g orzechów
laskowych
● 1 łyżeczka
curry
● ½ łyżeczki
mielonego kuminu
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Nagrzej
piekarnik do temperatury 190°C. Ułóż orzeszki laskowe na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia i piecz około 10 min.
W międzyczasie
podziel kalafior na małe różyczki, wymieszaj je w misce z przyprawami, solą i
pieprzem, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Kiedy orzechy
się zrumienią, wyjmij je z piekarnika, wstaw do niego różyczki kalafiora i
piecz około 20 min., mieszając podczas pieczeniar.
Owoc granatu
przekrój na ćwiartki i wyłuskaj ziarenka. Listki mięty drobno posiekaj,
pozostawiając kilka listków do dekoracji.
Usuń skórkę z
upieczonych orzechów, pocierając je ściereczką, po czym rozgnieć lub grubo posiekaj.
W miseczce
wymieszaj jogurt z sokiem wyciśniętym z cytryny, i połową posiekanej mięty. Posól,
popieprz. Przełóż
do miseczki, w której podasz dip. Domieszaj ¼ grubo posiekanych
orzechów i ziarenka owocu granatu. Udekoruj listkami mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz