piątek, 30 września 2022

MUS Z MANGO, KOKOSEM I BEZĄ

 Tym razem proponuję Wam oryginalny deser z owocem mango i kokosem, z nutą limonki.





Przygotowanie: 1 godz10

Chłodzenie: 3 godz.

Porcja dla 4 osób :

● 2 owoce mango

● 40 cl śmietanki kokosowej

● 60 g wiórków kokosowych

● 4 białka jajek

● 2 limonki

● 25 g cukru

● 105 g cukru pudru

● 2 torebki cukru waniliowego

● 2 duże listki żelatyny

Przygotowanie :

Przygotuj mus ze śmietanki kokosowej : Podgrzej śmietankę kokosową na wolnym ogniu. Zamocz listki żelatyny w zimnej wodzie na około 10 minut, po czym odciśnij ją i wrzuć do śmietanki kokosowej po zdjęciu z ognia, dokładnie wymieszaj, dodaj skórkę otartą z limonki, odstaw do schłodzenia.

Ubij na sztywną 3 białka, domieszaj je delikatnie do przestudzonej śmietanki kokosowej, dodaj wiórki kokosowe i 80 g cukru pudru. Delikatnie wymieszaj całość. Przykryj i odstaw do schłodzenia na co najmniej 3 godziny.

Przygotuj mus z mango: Obierz mango i  pokrój miąższ w drobną kostkę. Wymieszaj z sokiem wyciśniętym z 2 limonek i cukrem waniliowym. Przełóż do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu przez około 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Przestudź.

Nastaw piekarnik na temperaturę 120°C. Ubij pozostałe białko na sztywno, dodając stopniowo cukier, po czym dodaj 25 g cukru pudru, delikatnie mieszając szpatułką.

Wyłóż cienką warstwę bezy na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 90 stopni i piecz jeszcze przez godzinę. Pozostaw do ostudzenia w otwartym piekarniku.

Podawaj mus kokosowy posypany skórką otartą z limonki z mango i pokruszoną bezą.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz