Tym razem proponuję Wam oryginalny deser z owocem mango i kokosem, z nutą limonki.
Przygotowanie: 1 godz10
Chłodzenie: 3 godz.
Porcja dla 4 osób :
● 2 owoce mango
● 40 cl śmietanki
kokosowej
● 60 g wiórków
kokosowych
● 4 białka
jajek
● 2 limonki
● 25 g cukru
● 105 g cukru
pudru
● 2 torebki cukru waniliowego
● 2 duże listki
żelatyny
Przygotowanie :
Przygotuj mus ze śmietanki kokosowej : Podgrzej śmietankę kokosową na wolnym ogniu. Zamocz
listki żelatyny w zimnej wodzie na około 10 minut, po czym odciśnij ją i wrzuć
do śmietanki kokosowej po zdjęciu z ognia, dokładnie wymieszaj, dodaj skórkę
otartą z limonki, odstaw do schłodzenia.
Ubij na sztywną
3 białka, domieszaj je delikatnie do przestudzonej śmietanki kokosowej, dodaj
wiórki kokosowe i 80 g cukru pudru. Delikatnie wymieszaj całość. Przykryj i
odstaw do schłodzenia na co najmniej 3 godziny.
Przygotuj mus z mango: Obierz mango i pokrój miąższ w drobną kostkę. Wymieszaj z sokiem wyciśniętym z 2 limonek i cukrem waniliowym. Przełóż do rondelka i podgrzewaj
na małym ogniu przez około 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Przestudź.
Nastaw piekarnik na temperaturę 120°C.
Ubij pozostałe białko na sztywno, dodając stopniowo cukier, po czym dodaj 25 g
cukru pudru, delikatnie mieszając szpatułką.
Wyłóż cienką warstwę bezy na
brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika na
około 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 90 stopni i piecz jeszcze przez
godzinę. Pozostaw do ostudzenia w otwartym piekarniku.
Podawaj mus kokosowy posypany skórką
otartą z limonki z mango i pokruszoną bezą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz