niedziela, 9 października 2022

SAŁATKA Z CZERWONEJ CYKORII, FIG I KOZIEGO TWAROŻKU, DOPRAWIONA WINEGRETEM Z GRANATEM I MIODEM

Tym razem proponuję Wam kolorową, chrupiącą sałatkę z czerwonej cykorii, fig i koziego twarożku, doprawioną pysznym winegretem z miodem i granatem.







Przygotowanie: 20 min. 

Chłodzenie: 15 min

Porcja dla 4 osób: 

● 2 czerwone cykorie 

● 8 świeżych fig

● 160 g koziego (lub owczego) twarożku

● 100 g mieszanki sałat (młodych listków) 

● 1 owoc granatu 

● 1 ząbek czosnku 

● 6 łyżek oleju sezamowego 

● 2 łyżki octu jabłkowego 

● 2 łyżeczki musztardy 

● 1 łyżeczka miodu 

● sól, pieprz 

● 1 łyżek ziaren czarnego sezamu  

Przygotowanie: 

Cykorię umyj i osusz, podziel na listki. Figi pokrój na ćwiartki. Twarożek pokrusz.

Owoc granatu przekrój na ćwiartki i wyłuskaj pestki. Czosnek obierz, usuń twardy rdzeń, drobno posiekaj.

W miseczce wymieszaj czosnek z octem jabłkowym, musztardą i miodem, domieszaj olej sezamowy, sól, pieprz. Dodaj 3 łyżki pestek granatu i odstaw do schłodzenia. 

Na talerzach lub miseczkach wyłóż miks młodych listków sałaty, cykorię, posyp pokruszonym serem, polej winegretem z granatem. Posyp pestkami granatu i ziarenkami czarnego sezamu.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz