Tym razem
proponuję Wam kolorową, chrupiącą sałatkę z czerwonej cykorii, fig i koziego
twarożku, doprawioną pysznym winegretem z miodem i granatem.
Przygotowanie: 20 min.
Chłodzenie: 15 min
Porcja dla 4 osób:
● 2 czerwone cykorie
● 8 świeżych fig
● 160 g koziego (lub owczego) twarożku
● 100 g mieszanki sałat (młodych listków)
● 1 owoc granatu
● 1 ząbek czosnku
● 6 łyżek oleju sezamowego
● 2 łyżki octu jabłkowego
● 2 łyżeczki musztardy
● 1 łyżeczka miodu
● sól, pieprz
● 1 łyżek ziaren czarnego sezamu
Przygotowanie:
Cykorię umyj i osusz,
podziel na listki. Figi pokrój na ćwiartki. Twarożek pokrusz.
Owoc granatu przekrój na ćwiartki i wyłuskaj pestki. Czosnek obierz, usuń twardy rdzeń, drobno posiekaj.
W miseczce wymieszaj czosnek z octem jabłkowym, musztardą i miodem, domieszaj olej sezamowy, sól, pieprz. Dodaj 3 łyżki pestek granatu i odstaw do schłodzenia.
Na talerzach lub
miseczkach wyłóż miks młodych listków sałaty, cykorię, posyp pokruszonym serem,
polej winegretem z granatem. Posyp pestkami granatu i
ziarenkami czarnego sezamu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz