Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną jesienną tartę z grzybami, kasztanami i marchewką, która wybornie smakuje podana z sałatką z cykorii, gruszek i orzechów włoskich. To danie posiada, oprócz oryginalnego smaku, również wiele walorów odżywczych, jest bogate w błonnik, potas, kwasy tłuszczowe Omega 3. Gorąco zachęcam do spróbowania!
Przygotowanie: 30 min.
Chłodzenie: 20 min.
Pieczenie: 20 min + 15
min.
Porcja dla 4 osób :
Składniki na ciasto:
(spód do tarty o średnicy 24 cm)
● 250 g mąki pszennej
(Typ 550)
● 125 g miękkiego masła
● 1 jajko
● Szczypta
soli
● ok. 5 cl wody
Składniki na farsz:
● 250 g grzybów
(pieczarek lub innych, wedle uznania)
● 300 g marchewki
● 1 cebula
● kilka gałązek
natki pietruszki
● 200 g ugotowanych
kasztanów jadalnych (z puszki)
● 3 jajka
● 150 g serka śmietankowego
naturalnego
● oliwa z
oliwek
Składniki na sałatkę:
● 4 cykorie
● 1 gruszka
● 50 g orzechów
włoskich
● kilka gałązek
szczypiorku
Na sos vinegret :
● 3 łyżki oliwa
z oliwek
● ocet cytrynowy (Calamansi) lub sok z cytryny
● sól, pieprz
● opcjonalnie:
1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego lub syropu z agawy
Przygotowanie:
Przygotuj ciasto: w
dużej misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj miękkie masło pocięte na kawałki,
połącz składniki opuszkami palców, aż otrzymasz mieszaninę o konsystencji
piasku. Zrób dołek w cieście i dodaj jajko i odrobinę wody.
Szybko ugnieć ciasto, tak, by miało jednolitą konsystencję. Uformuj kulę, owiń
ją folią i wstaw do lodówki na 1 godz.
W międzyczasie
przygotuj farsz do tarty: marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych
oczkach. Grzyby oczyść i pokrój na plasterki lub w drobną kostkę. Cebulę obierz
i drobno poszatkuj. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy z oliwek, zeszklij
drobno poszatkowaną cebulę, pokrojone grzyby, i startą marchewkę. Smaż przez
kilka minut, mieszając, pod koniec dodaj kasztany i smaż jeszcze przez chwilę. Odstaw.
W misce ubij
trzepaczką jajka, dodaj serek śmietankowy, dokładnie wymieszaj całość. Odstaw.
Piekarnik nagrzej do temperatury
190°C.
Wyjmij ciasto z lodówki,
rozwałkuj je na grubość ok. 5 mm. Wyłóż formę do tarty papierem do pieczenia
lub natłuść ją i oprósz delikatnie mąką.
Wyłóż ciastem formę do tarty,
starannie dociskając je do brzegów formy, i ścinając nożem ciasto wystające
ponad krawędź. Ponakłuwaj ciasto widelcem na całej powierzchni, spód i boki
ciasta przykryj dużym kołem wyciętym z papieru do pieczenia tak, aby papier
wystawał 1 cm ponad brzeg formy. Na papier wysyp fasolę lub szklane kulki, żeby
ciasto nie wyrosło i się nie zniekształciło. Wstaw do nagrzanego piekarnika na
około 15 min, aż ciasto nabierze lekko złotego koloru. Wyjmij z piekarnika,
ostudź.
Na podpieczony
spód tarty wyłóż mieszaninę jajek z serem, a następnie podsmażoną marchewkę z
grzybami i drobno posiekaną natkę pietruszki.
Wstaw do
nagrzanego piekarnika do 180°C na około 20 min.
Przygotuj
sałatkę: Cykorię pokrój na ćwiartki, usuń gorzki głąb, a następnie drobno pokrój
(w kostkę lub cienkie paseczki). Gruszkę umyj i ousz, pokrój w cienkie
plasterki. Orzechy włoskie grubo posiekaj.
W misce
wymieszaj składniki winegretu, dodaj cykorię z gruszką, drobno posiekanym
szczypiorkiem, dokładnie wymieszaj. Podaj z tartą.
Tartę możesz
przygotować poprzedniego dnia i podgrzać w piekarniku 15 minut przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz