Proste, szybkie w przygotowaniu i efektowne danie z udziałem krewetek, pomidorów i kopru włoskiego, to moja propozycja dla Was na dzisiaj.
SMAŻONE KREWETKI Z FENKUŁEM
Proste, szybkie w przygotowaniu i
efektowne danie z udziałem krewetek, pomidorów i kopru włoskiego.
Przygotowanie: 25 min.
Porcja
dla 4 osób:
● 400 g de krewetek tygrysich (mrożonych
lub świeżych)
● 2 jędrne pomidory
● 2 fenkuły (kopry włoskie)
● 2 ząbki czosnku
● oliwa z oliwek
● curry, kurkuma
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Jeśli używasz mrożonych krewetek,
rozmroź je uprzednio w lodówce. Usuń pancerzyk z krewetek, natnij krewetki wzdłuż
grzbietu, aby usunąć czarną żyłkę.
Fenkuły oczyść, usuń pierwszą,
twardą warstwę. Pokrój w cienkie paski, natkę drobno posiekaj i odstaw. Ząbek
czosnku obierz, usuń twardy rdzeń, drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej kilka łyżek
oliwy z oliwek, podsmaż lekko posiekany czosnek, dodaj fenkuł. Smaż na małym ogniu, często mieszając.
Pomidory umyj i osusz, pokrój na małe ćwiartki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz