Tym razem mam dla Was przepis na przepyszne pieczone bataty z pieczarkami, mogą one stanowić warzywny dodatek do mięsa lub ryb, albo samodzielne danie wegetariańskie. Gorąco Was namawiam do wypróbowania tego przepisu, bo bataty w tej wersji są naprawdę wyśmienite, jeśli raz ich spróbujecie, na pewno powrócicie do tego przepisu. Może to być również oryginalna propozycja dania na świąteczny stół.
Przygotowanie: 20 min.
Pieczenie: 25 min.
Porcja dla 4 osób:
● 4 bataty
● 500 g pieczarek
● 2 ząbki czosnku
● 40 g masła
● 4 łyżki oliwy z oliwek
● 300 g jogurtu greckiego
(opcjonalnie)
● szczypiorek (lub natka kolendry
lub pietruszki), opcjonalnie
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do temperatury
200°C.
Umyj bataty, nie obierając ich, przekrój wzdłuż na pół, i ułóż na
brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia, lub w naczyniu żaroodpornym, skórką
do góry, posmaruj oliwą, posól, popieprz, wstaw do piekarnika na około 20 min.
Pieczarki oczyść, odkrój spody nóżek, pokrój w grube plasterki. Czosnek
obierz, usuń twardy rdzeń, drobno posiekaj. Masło rozpuść na patelni, podsmaż
czosnek, dodaj plasterki grzybów i smaż przez około 10 minut, mieszając, pod
koniec dodaj odrobinę masła lub oliwy i smaż na dużym ogniu, tak, by grzyby
lekko się przyrumieniły.
Kiedy bataty będą upieczone (sprawdź ostrzem noża, czy są miękkie),
przewróć je na drugą stronę i piecz jeszcze przez 5 minut. Wyłóż bataty na
talerze, na wierzchu ułóż smażone grzyby i podaj.
Możesz dodatkowo podać bataty z jogurtowym dipem, mieszając 300 g jogurtu greckiego ze szczypiorkiem, natką kolendry lub pietruszki, tak też smakują wybornie! Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz