Tym razem proponuję Wam przepis na szykowną, zdrową, kolorową i niezwykle smaczną sałatkę, którą możecie podać na świąteczny stół, może być ona również doskonałym pomysłem na noworoczne menu. Już teraz życzę Wam cudownych Świąt Bożego Narodzenia!
Przygotowanie: 20 min.
Chłodzenie: 10 min.
Porcja dla 4 osób:
● 1 kiść czarnego winogrona (około
200 g)
● 3 cykorie
● 100 g mixu młodych listków sałat
● ½ cytryny
● 3 suszone figi
● 4 suszone daktyle
● 4 suszone śliwki
● 10 wyłuskanych orzeszków
laskowych
● 1 łyżka orzeszków piniowych
● 1 łyżka pestek dyni
● 1 łyżeczka miodu
● 4 łyżki oliwy z oliwek
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Z umytej i osuszonej cykorii usuń
twardy głąb, listki cykorii pokrój w cienki paski. Winogrona przekrój na połówki.
Cykorię i winogrona wstaw do lodówki.
Suszone śliwki, figii i daktyle
pokrój w drobną kostkę.
Orzeszki laskowe posiekaj i upraż
wraz z orzeszkami piniowymi i pestkami dyni na suchej patelni na średnim ogniu
przez około 2- 3 minuty, aż lekko się zezłocą, uważając, żeby się nie
przypaliły.
W misce wymieszaj delikatnie śliwki,
figii, daktyle, orzeszki piniowe i orzechy laskowe.
Wyciśnij cytrynę i wymieszaj sok
z miodem i oliwą z oliwek. Dopraw
solą i pieprzem.
Wlej 2 łyżki sosu i wymieszaj.
Mieszankę młodych listków z sałat
i listki cykorii wyłóż na talerze, na wierzchu ułóż winogrona i suszone owoce i
orzeszki, polej resztą sosu winegret i podaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz