Na świąteczny stół proponuję Wam oryginalne i wykwintne danie z udziałem zielonej kapusty, polenty, czerwonej cebuli, orzechów włoskich i rodzynek- oryginalne i pełne witamin. Może ono stanowić przystawkę lub danie, które na pewno przypadnie do gustu weganom i wegetarianom.
Przygotowanie: 35 min.
Gotowanie: 1 godz 20
Porcja dla 4 osób:
● 120 g kaszy kukurydzianej (polenty)
● 350 g liści zielonej kapusty
● 3 łyżki cukru
● 2 łyżki rodzynek
● 100 g orzechów włoskich
● 30 cl. wina porto*
● 25 cl śmietany kremówki
● 3 łyżki oliwy z oliwek
● 4 czerwone cebule
● 1 szalotka
● 2 ząbki czosnku
● 2 gałązki rozmarynu
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Przygotuj polentę: w dużym garnku zagotuj 60 cl wody z
1 łyżką oliwy z oliwek. Wsyp kaszę kukurydzianą, cały czas mieszając trzepaczką,
by uniknąć grudek, gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut. Dopraw solą i
pieprzem, wymieszaj.
Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.
Rozprowadź cienką warstwę ugotowanej polenty na
brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na
około 20 minut.
Przy pomocy obręczy do formowania potraw (lub foremki)
wytnij 12 kółek o średnicy 8 cm. , po czym wstaw je ponownie do piekarnika na
około 10 minut, aby wierzch placuszków lekko się zezłocił.
Kapustę umyj, osusz, usuń twardy głąb i twarde części liści. Drobno poszatkuj liście, i wrzuć do wrzącej osolonej wody, gotuj przez około 10 minut. Przelej zimną wodą i odcedź.
Szalotkę i 1 ząbek czosnku obierz, z czosnku usuń
twardy rdzeń, drobno posiekaj, podsmaż na oliwie. Domieszaj śmietanę, posól,
popieprz. Dodaj poszatkowaną kapustę i smaż na średnim ogniu przez około 3-4
minuty, cały czas mieszając.
Orzechy rozłup na połówki, upraż na suchej patelni. Posyp 2 łyżkami cukru i skarmelizuj. Dodaj posiekany rozmaryn. Pozostaw do ostudzenia.
Cebulę i ząbek czosnku obierz, usuwając twardy rdzeń z
czosnku, drobno poszatkuj.
Podgrzej resztę oliwy na patelni i podsmaż cebulę z czosnkiem przez 3-4 minuty, mieszając, posyp resztą cukru i skarmelizuj mieszając. Dodaj rodzynki i Porto, zredukuj podgrzewając jeszcze przez około 5-10 minut. Dopraw solą i pieprzem.
Ułóż miellefeuilles na czterech talerzach : układaj na przemian placuszki z polenty, kapustę ze śmietaną i skarmelizowane orzechy. Obok ułóż konfitowaną cebulę z rodzynkami. Smacznego!
*Wino Porto możesz ewentualnie zastąpić winem Madera lub Marsala.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz