Czekoladowe ciasto z gruszką i orzechami laskowymi to moja propozycja na święta. Ładnie się prezentuje i jest niezwykle smaczne, a w dodatku jest proste i szybkie w przygotowaniu.
Życzę Wam wszystkim cudownych Świąt Bożego Narodzenia i pięknego Nowego Roku!
Przygotowanie: 25 min.
Pieczenie: 25 min.
Porcja
dla 6 osób:
● 200 g gorzkiej czekolady
● 40 g orzechów laskowych
● 2 gruszki
● 70 g mąki T55 +10 g
● 100 g miękkiego masła + 10 g
● 100 g cukru
● 3 jajka
● 1 kapsułka kardamonu
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do temperatury
180°C. Kapsułkę kardamonu otwórz i rozgnieć ziarenka w moździerzu. Czekoladę
rozpuść w kąpieli wodnej z masłem i kardamonem.
Oddziel białka od żółtek, ubij
białka na sztywną pianę. Żółtka ubij z cukrem,
dodaj przestudzoną czekoladę, a następnie przesianą mąkę. Na koniec domieszaj
delikatnie pianę z białek.
Przelej przygotowaną masę do
tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej masłem i posypanej
mąką.
Gruszki przekrój na cztery części,
usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój je na cienkie plasterki, nie przecinając
ich do końca, tak, by uzyskać kształt wachlarza. Ułóż je na cieście.
Posiekaj lub rozgnieć grubo orzechy laskowe, posyp nimi masę czekoladową z gruszkami i wstaw je do piekarnika na około 25 minut. Pozostaw do przestygnięcia, zanim wyjmiesz ciasto z foremki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz