Po świątecznych szaleństwach, proponuję Wam lekką, dietetyczną i smaczną zupę krem z buraczków, jabłek i cytrusów. Skosztujcie, a na pewno ją polubicie! Pozdrawiam Was wszystkich wraz z Nowym Rokiem i życzę Wam dużo wspaniałych przeżyć, słońca i radości w 2023 roku! I oczywiście dużo nowych odkryć kulinarnych i przyjemności czerpanych z gotowania i pieczenia.
Przygotowanie: 20 min.
Chłodzenie: 30 min.
Gotowanie: 25 min.
Porcja dla 4 osób:
● 500 g ugotowanych buraczków
● 500 g jabłek
● 1 cytryna
● 2 limonki
● 2 pomarańcze
● 2 łyżki oliwy z oliwek
● sól, pieprz
● pieprz kajeński
Przygotowanie:
Ugotowane i obrane buraczki
pokrój w kostkę, jabłka umyj, obierz, przekrój na ćwiartki, usuń gniazda
nasienne, pokrój w kostkę.
Zblenduj buraczki, jabłka, sok z
cytryny, sok z limonki i pomarańczy, dodaj około 20 cl wody mineralnej, w
zależności od konsystencji, jaką chcesz uzyskać. Domieszaj oliwę z oliwek, dopraw solą, pieprzem i
pieprzem 1-2 szczyptami pieprzu kajeńskiego.
Udekoruj skórką otartą z cytryny lub pomarańczy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz