środa, 19 lipca 2023

MUS PORZECZKOWY

 Prosty przepis na mus porzeczkowy, idealny, lekki deser na lato!


















Przygotowanie: 20 min.

Chłodzenie: 1 godz.

Porcja dla 4 osób:

● 200 g czerwonych porzeczek (+4 kiście do dekoracji)

● 100 g cukru

● 6 listków mięty (+ kilka listków do dekoracji)

● 2 białka jajek bio

● ½ ziarna tonka

 

Przygotowanie:

Ubij białka na sztywno, odstaw.

Zetrzyj ziarno tonki. Oberwij listki mięty. Oberwij porzeczki.

Zmiksuj dokładnie porzeczki z listkami mięty, startymi ziarnami tonki i cukrem, a następnie delikatnie domieszaj ubite na sztywno białka. Uzyskany mus przełóż do szklanek, odstaw do schłodzenia na około 1 godz. Przed podaniem udekoruj listkami mięty i kiścią porzeczek.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz