Na letni stół proponuję Wam dziś keks z cukinią, serkiem feta, miętą, szczypiorkiem i dodatkiem skórki otartej z cytryny. Podajemy go na zimno, jest zatem idealnym warzywnym dodatkiem lub daniem na upalne lato.
Przygotowanie:
30 min.
Pieczenie:
35 min.
Chłodzenie: 1 godz. 30
Porcja dla 6 osób:
● 2 średnie
cukinie
● 1 pęczek
szczypiorku
● kilka
gałązek mięty
● 2 duże jajka
● 100 g serka feta
● 30 cl mleka
pełnotłustego
● 50 g mąki T
45
● skórka
otarta z 1 cytryny bio*
● 1 łyżeczka
mielonego kuminu
● 2 szczypty
pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie)
● ½ łyżeczki grubej
soli morskiej
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Cukinie
zetrzyj na grubych oczkach, po czym odciśnij w rękach z nadmiaru soku.
Piekarnik
rozgrzej do temperatury 200- 220°C
W misce ubij
trzepaczką jajka z mlekiem, i 2 lyżkami oliwy z oliwek. Dodaj mąkę,
mielony kumin, sól i pieprz. Dodaj drobno
posiekany szczypiorek i listki mięty (możesz odłożyć odrobinę do przybrania).
Domieszaj
startą cukinię, otartą skórkę cytryny, pokruszoną fetę. Dokładnie wymieszaj
całość.
Przelej do
posmarowanej oliwą keksówki, wstaw do nagrzanego piekarnika na około 45 minut.
Pozostaw do
ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę lub na całą noc.
Przed podaniem
możesz posypać keks drobno posiekanym szczypiorkiem i miętą.
*Jeśli wolisz, możesz użyć konfitowanej skórki cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz