poniedziałek, 19 czerwca 2023

SAŁATKA Z MALINAMI, CUKINIĄ I KWIATAMI NASTURCJI

 Uwielbiam kolorowe sałatki z owocami i kwiatami, takie jak ta, którą Wam dzisiaj proponuję, nasturcje to jedne z moich ulubionych kwiatów, uwielbiam ich wyrazisty, pieprzny smak, są naprawdę fajnym dodatkiem do sałatek, oprócz koloru dodają im smaku. Maliny, cukinia, sałata, seler naciowy i nasturcje, doprawione najlepiej cytrusowym octem Calamansi to oryginalna, barwna i pełna smaku kompozycja na letni stół.




Przygotowanie: 20 min.

Porcja dla 4 osób:

● 200 g zielonej sałaty (np. strzępiastej lub innej)

● 100 g malin

● 2 małe cukinie

● 1 łodyga selera naciowego

● 3 łyżki oliwy z pestek winogron

● 3 łyżki octu winnego z białego wina (lub octu Calamansi)

● sól, pieprz

● 1 garść kwiatów i liści nasturcji

 

Przygotowanie:

W misce wymieszaj ocet ze szczyptą soli i pieprzu.

Ajoutez les framboises et mélangez délicatement.

Pokrój lub porwij liście sałaty.

Cukinię pokrój na cienkie paski przy pomocy obieraczki lub mandoliny do warzyw, po czym zwiń je w małe ruloniki.

Łodygę selera naciowego pokrój w drobną kostkę.

Sałatę, seler, liście nasturcji oraz maliny przełóż do miski z dressingiem,

delikatnie wymieszaj całość. Udekoruj kwiatami nasturcji.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz