Uwielbiam kolorowe sałatki z owocami i kwiatami, takie jak ta, którą Wam dzisiaj proponuję, nasturcje to jedne z moich ulubionych kwiatów, uwielbiam ich wyrazisty, pieprzny smak, są naprawdę fajnym dodatkiem do sałatek, oprócz koloru dodają im smaku. Maliny, cukinia, sałata, seler naciowy i nasturcje, doprawione najlepiej cytrusowym octem Calamansi to oryginalna, barwna i pełna smaku kompozycja na letni stół.
Przygotowanie: 20 min.
Porcja
dla 4 osób:
● 200 g zielonej sałaty (np. strzępiastej lub innej)
● 100 g malin
● 2 małe cukinie
● 1 łodyga selera naciowego
● 3 łyżki oliwy z pestek winogron
● 3 łyżki octu winnego z białego wina (lub octu
Calamansi)
● sól, pieprz
● 1 garść kwiatów i liści nasturcji
Przygotowanie:
W misce wymieszaj ocet ze szczyptą soli i pieprzu.
Ajoutez les framboises et mélangez délicatement.
Pokrój lub porwij liście sałaty.
Cukinię pokrój na cienkie paski przy pomocy obieraczki
lub mandoliny do warzyw, po czym zwiń je w małe ruloniki.
Łodygę selera naciowego pokrój w drobną kostkę.
Sałatę, seler, liście nasturcji
oraz maliny przełóż do miski z dressingiem,
delikatnie wymieszaj całość. Udekoruj kwiatami nasturcji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz