czwartek, 1 czerwca 2023

ŁOSOŚ Z DRESSINGIEM Z MANGO I AWOKADO

 Filet z łososia w wersji słodko-słonej, podany z dressingiem z mango, awokado i limonki, to subtelna kompozycja, którą możecie podać z dodatkiem ryżu, np. czarnego dla efektu wizualnego.






Przygotowanie: 20 min.

Czas gotowania: 10 min.

Porcja dla 4 osób:

● 1 filet z łososia bez skórki (700 g)

● 1 mango

● 1 awokado

● 6 pomidorków koktajlowych

● 2 świeże cebule

● 2 limonki

● oliwa z oliwek

● sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Cebulkę oczyść i pokrój w cienkie talarki. Pomidorki umyj i pokrój na ćwiartki.

Lavez les tomates et coupez-les en quartiers. Mango i awokado obierz ze skórki, usuń pestkę i pokrój miąższ w drobną kostkę. Pokrojone owoce przełóż do miski, dodaj sok wyciśnięty z cytryny. Posól i popieprz, i delikatnie wymieszaj całość. Odstaw do schłodzenia.

Rozgrzej oliwę na patelni, usmaż łososia na średnim ogniu przez około 4-5 minut z każdej strony. Dopraw solą i pieprzem do smaku, dodaj resztę soku z cytryny pod koniec smażenia. Odstaw na kilka minut pod przykryciem.

Podaj rybę polaną sosem ze smażenia, i sosem z mango, awokado i pomidorków koktajlowych, a także podpieczonym chlebem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz