Wegańska
witaminowa sałatka skomponowana ze składników w 100% zielonych: brokuła,
zielonego groszku, awokado, bazylii i kolendry.
Przygotowanie:
15 min.
Gotowanie:
5 min.
Porcja
dla 4 osób:
● 2
brokuły
●
300 g zielonego groszku
● 5
łyżek oliwy z pestek dyni
● 3
łyżki oliwy z oliwek
● 3
łyżki cytryny
● 1
łyżeczka musztardy (Dijon)
● 1
łyżeczka miodu
● 5
gałązek bazylii
● 3
gałązki mięty
●
sól, pieprz
Składniki
na guacamole:
● 2
dojrzałe awokado
● 1
ząbek czosnku
● 3
gałązki świeżej kolendry (lub bazylii)
●
1/2. limonki (lub cytryny)
● 3
łyżki oliwy z oliwek
●
sól, pieprz
●
Tabasco lub pieprz Cayenne
Przygotowanie :
Przygotuj
guacamole:
Listki
kolendry lub bazylii umyj i osusz, a następnie drobno posiekaj.
Ząbek
czosnku obierz, usuń twardy rdzeń, rozgnieć lub drobno posiekaj.
Awokado
przekrój na pół, usuń pestkę i wybierz miąższ.
Rozgnieć
go w misce widelcem, dodaj czosnek, sok z limonki, posiekaną kolendrę lub
bazylię. Posól, popieprz, dodaj 2-3 krople Tabasco lub 2-3 szczypty pieprzu
Cayenne. Spróbuj i dopraw do smaku, jeśli to konieczne. Odstaw do schłodzenia.
Przygotuj brokuły i
groszek:
Zagotuj
wodę ze szczyptą soli w dużym garnku.
Opłucz
brokuły, podziel na różyczki, wrzuć do gotującej wody. Dodaj wyłuskany zielony
groszek, i gotuj przez około 10 minut.*
Przelej
zimną wodą, odcedź i pozostaw do ostudzenia.
Bazylię
umyj, osusz i posiekaj listki. W misce wymieszaj sok z cytryny, musztardę i
miód. Dodaj sól, pieprz, oliwy i drobno posiekaną miętę. Dodaj brokuły i
groszek, wymieszaj całość. Udekoruj listkami bazylii i podaj z guacamole.
*Jeśli wolisz lepiej
ugotowane warzywa, możesz przedłużyć czas gotowania, możesz również ugotować je
na parze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz