niedziela, 20 sierpnia 2023

MELON Z MOZZARELLĄ I POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI

 Póki możemy korzystać z lata, przygotowujmy wielobarwne sałatki z owoców i warzyw nasączonych słońcem i pełnych witamin, które pięknie się prezentują i zachęcają do jedzenia.






Przygotowanie: 25 min.

Gotowanie: 20 min.

Porcja dla 4 osób:

● 1 melon

● 24 kulki mozzarelli

● 8 pomidorków koktajlowych

● 2 świeże zielone cebulki

● 4 gałązki świeżej bazylii

● 2 łyżki oliwy z oliwek

● sól, pieprz

 

Na wodę pomidorową:

● 4 pomidory

● 2 świeże cebulki

● 1 ząbek czosnku

● 2 łyżki oliwy z oliwek

● 2-3 szczypty pieprzu kajeńskiego

● sól

Dodatkowo: łyżeczka do wykrawania kulek

Przygotowanie:

Przygotuj wodę pomidorową: Umyj pomidory, pokrój je na ćwiartki. Cebulki umyj, osusz i pokrój na małe kawałki. Czosnek obierz i usuń twardy rdzeń. Pomidory zmiksuj z cebulką i czosnkiem. Dodaj oliwę z oliwek, szczyptę soli i pieprz kajeński. Przelej do rondla i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut, aż do uzyskania konsystencji soku.

Przefiltruj przez sito, po czym pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do schłodzenia do lodówki.
Melona przekrój na pół, usuń pestki i wykrój z niego kulki przy pomocy łyżki do wykrawania kulek (ewentualnie możesz pokroić go w kostkę) Pomidorki koktajlowe umyj, osusz i przekrój na pół lub na ćwiartki, jeśli są duże. Cebulkę umyj, osusz i drobno posiekaj. Zerwij listki z łodyżek bazylii.

W czterech głębokich talerzach ułóż kulki mozzarelli, pomidorki koktajlowe i kulki melona. Posyp pokrojoną w drobne talarki cebulkę i listkami bazylii, po czym wlej wodę pomidorową. Dopraw solą, pieprzem, oliwą z oliwek i niezwłocznie podaj.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz