Póki możemy korzystać z lata, przygotowujmy wielobarwne sałatki z owoców i warzyw nasączonych słońcem i pełnych witamin, które pięknie się prezentują i zachęcają do jedzenia.
Przygotowanie: 25 min.
Gotowanie: 20 min.
Porcja dla 4 osób:
● 1 melon
● 24 kulki
mozzarelli
● 8 pomidorków
koktajlowych
● 2 świeże
zielone cebulki
● 4 gałązki
świeżej bazylii
● 2 łyżki
oliwy z oliwek
● sól, pieprz
Na wodę pomidorową:
● 4 pomidory
● 2 świeże
cebulki
● 1 ząbek
czosnku
● 2 łyżki
oliwy z oliwek
● 2-3 szczypty
pieprzu kajeńskiego
● sól
Dodatkowo:
łyżeczka do wykrawania kulek
Przygotowanie:
Przygotuj wodę
pomidorową: Umyj pomidory, pokrój je na ćwiartki. Cebulki umyj, osusz i pokrój
na małe kawałki. Czosnek obierz i usuń twardy rdzeń. Pomidory zmiksuj z cebulką
i czosnkiem. Dodaj oliwę z oliwek, szczyptę soli i pieprz kajeński. Przelej do
rondla i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut, aż do uzyskania
konsystencji soku.
Przefiltruj
przez sito, po czym pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do schłodzenia do
lodówki.
Melona przekrój na pół, usuń pestki i wykrój z niego kulki przy pomocy łyżki do
wykrawania kulek (ewentualnie możesz pokroić go w kostkę) Pomidorki koktajlowe
umyj, osusz i przekrój na pół lub na ćwiartki, jeśli są duże. Cebulkę umyj,
osusz i drobno posiekaj. Zerwij listki z łodyżek bazylii.
W czterech
głębokich talerzach ułóż kulki mozzarelli, pomidorki koktajlowe i kulki melona.
Posyp pokrojoną w drobne talarki cebulkę i listkami bazylii, po czym wlej wodę
pomidorową. Dopraw solą, pieprzem, oliwą z oliwek i niezwłocznie podaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz