Focaccia w wersji słodko-słonej, z czarnym winogronem i rozmarynem to moja propozycja na dziś. Prosty i oryginalny przepis na przekąskę, aperitif czy piknik.
Przygotowanie: 25 min.+ 1 godz.
Pieczenie: 20 min.
Porcja dla 6 osób:
● 1 kiść czarnego
(lub czerwonego) winogrona
● 2 gałązki rozmarynu
● 400 g mąki T 550
● 23 g świeżych
drożdży
(lub 7 g drożdży suszonych instant)
● 4 łyżki oliwy z oliwek
● 1 łyżeczka
grubej soli morskiej
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Rozpuść drożdże
w 18 cl ciepłej wody. Do miski wsyp sól, przesianą mąkę. W mące zrób dołek, wlej
rozpuszczone drożdże i oliwę z oliwek, a następnie wyrabiaj ciasto aż do
uzyskania gładkiej konsystencji, uformuj kulę, posyp ją mąką, przykryj
ściereczką, i pozostaw do wyrośnięcia w misce w temperaturze pokojowej.
Nagrzej
piekarnik do temperatury 210°C.
Listki
rozmarynu drobno posiekaj. Winogrono oberwij z kiści.
Wyrośniętę ciasto przełóż na brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia.
Zrób palcem
małe dziurki w cieście, zachowując odstępy, i wetknij w nie lekko winogrona.
Posmaruj ciasto
z wierzchu oliwą z oliwek, posyp grubą solą morską i oprósz rozmarynem.
Wstaw do
nagrzanego piekarnika na około 20 minut.
Foccacię możesz podać na ciepło lub przestudzoną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz