Prosta w przygotowaniu tarta z ciasta francuskiego z pomidorkami koktajlowymi i pesto z pietruszki i orzeszków piniowych. Może stanowić przekąskę lub, podana z zieloną sałatą, samodzielne danie wegetariańskie. Gorąco polecam!
Przygotowanie:
25 min.
Pieczenie:
30 min.
Porcja dla 4 osób :
● 300 g pomidorków
koktajlowych
● 1 ząbek
czosnku
● 1 pęczek
natki pietruszki
● 65 g orzeszków
piniowych
● 50 g startego
parmezanu
● 1 opakowanie
ciasta francuskiego
● 10 cl oliwy z
oliwek
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Upraż na suchej
patelni orzeszki piniowe przez kilka minut, mieszając w połowie prażenia.
Czosnek obierz
i usuń twardy rdzeń.
Przygotuj
pesto: zmiksuj drobno posiekany czosnek z parmezanem, 50 g orzeszków piniowych
i posiekanymi listkami pietruszki (odłóż kilka listków do podania). Domieszaj
oliwę z oliwek, dopraw solą i pieprzem do smaku, dokładnie wymieszaj.
Rozgrzej
piekarnik do temperatury 180°C.
Rozwiń ciasto
francuskie i wyłóż nim foremkę do tarty wyłożoną
papierem do pieczenia, dociskając ciasto dobrze do brzegów. Ponakłuwaj spód
widelcem, przykryj spód i boki ciasta widelcem, wysyp na papier fasolę lub
szklane kulki, aby ciasto nie wyrosło i się nie zniekształciło. Wstaw do
nagrzanego piekarnika, piecz około 10 minut, zdejmij papier i piecz jeszcze 10
minut.
Podpieczony
spód tarty posmaruj pesto, a następnie wyłóż na nie pomidorki koktajlowe.
Wstaw
do piekarnika na około 20 minut.
Po wyjęciu z
piekarnika posyp pozostałymi orzeszkami piniowymi i natką pietruszki.
Podaj na
ciepło, np z zieloną sałatą doprawioną winegretem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz