Delikatny smak dzikich jeżyny przywołuje aromat mięty, goździków czy róży, a przede wszystkim smak letnich spacerów. By w pełni docenić ich smak i aromat, jeżyny powinny być dojrzałe, inaczej są twarde i kwaśne.
Stosowane od
dawna ze względu na ich właściwości lecznicze, jeżyny nawadniają organizm,
poprawiają metabolizm, są skuteczne w przypadku anginy czy bólu gardła, a nawet
infekcji dróg moczowych. Są doskonałym antyoksydantem, mają właściwości
antyrakowe, zawierają witaminy C i E.
Możecie robić z
nich pyszne konfitury, tarty, ciasta, puddingi, jak również łączyć je z innymi
owocami, świetnie komponują się np. z jabłkami i gruszkami. Można ich również użyć
w wersji wytrawnej, np. do przygotowania ceviche z dorsza, czy lekko podsmażone
na patelni jako dodatek do kaczki.
Ja proponuję
Wam przepis na deser z musem jeżynowym, podany z chrupiącymi ciasteczkami z
orzechów laskowych.
Przygotowanie:
15 min.
Chłodzenie: 30 min.
Porcja dla 4 osób:
Składniki na mus jeżynowy:
● 350 g mocno schłodzonej kremówki
● 350 g jeżyn
● 50 g jeżyn do dekoracji
● 150 g mascarpone
● 1 opakowanie cukru waniliowego
● 50 g drobnego cukru
Na chrupiące orzechowe ciasteczka:
● 250 g wyłuskanych orzechów laskowych
● 250 g drobnego cukru
● 4 białka jajek
● 1 laska wanillii
Dodatkowo :
termometr kuchenny
Przygotowanie:
Przygotuj
mus jeżynowy.
Jeżyny umyj, wrzuć do rondla, podgrzewaj na wolnym ogniu
z cukrem i cukrem waniliowym, aż zmiękną. Następnie przetrzyj przez sito, aby
usunąć ziarenka. Wstaw
sos (coulis) do lodówki na 30 min.
W międzyczasie wstaw kremówkę do schłodzenia do zamrażarki
na 15 minut.
Mascarpone wyjmij z lodówki 5-10 minut przed użyciem.
Wlej do miski mascarpone i sos jeżynowy i dokładnie
wymieszaj, lekko ubijając trzepaczką. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno.
Domieszaj do mascarpone z sosem jeżynowym, dokładnie mieszając. Wypełnij musem
cztery miseczki lub szklanki. Wstaw do lodówki.
Przygotuj chrupiące ciasteczka orzechowe: Rozgnieć grubo orzechy laskowe (np przy pomocy tłuczka do mięsa) Laskę
wanilii rozetnij wzdłuż nożem i ostrzem noża wyskrob ziarenka.
Przełóż do rondla rozgniecione orzeszki laskowe, cukier i
ziarenka wanilii. Dodaj białka jajek i mieszaj energicznie drewnianą łyżką,
podgrzewając do temperatury około 65°C (użyj w tym celu termometru kuchennego).
Przelej
do miski i mieszaj aż do ostudzenia.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Nabieraj dużą łyżką
małe ilości masy i formuj małe ciastka na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia. Wstaw
do nagrzanego piekarnika na około Enfournez 15 minut. Ciastka powinny się zezłocić z wierzchu i być chrupiące.
Pozostaw do ostudzenia na kilka minut na blasze, po czym
odklej z papieru do pieczenia.
Przed podaniem ułóż kilka jeżyn do dekoracji i podaj z ciasteczkami orzechowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz