czwartek, 19 grudnia 2024

CRÈME BRULÉE Z POMIDOREM, PAPRYKĄ I FENKUŁEM

 Ta crème brûlée w wersji wytrawnej, z udziałem papryki, kopru włoskiego i pomidora może stanowić efektowną i smaczną przystawkę lub dodatek warzywny do dania głównego. Może być pomysłem na stół świąteczny lub sylwestrowy.

Życzę Wam cudownych, ciepłych, rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia. 






























Przygotowanie:15 min.

Pieczenie: 40 min.

Porcja dla 4 osób:

● 2 czerwone papryki

● 1 koper włoski

● 2 gałązki tymianku

● 1 duży pomidor

● 2 łyżki oliwy z oliwek

● 50 cl śmietany kremówki

● 15 cl mleka

● 8 żółtek jajek

● sól, pieprz

● 2 szczypty pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 °C. Na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia ułóż całe papryki i pomidora. Piecz około 20 minut.  Po wyjęciu owiń je folią żywnościową. Po przestygnięciu zdejmij folię i usuń skórkę i gniazda nasienne. Drobno pokrój, podobnie jak pomidora.

Przełóż do miski, wlej mleko, śmietanę, wbij żółtka jajek, dodaj rozkruszone listki tymianku. Dopraw solą, pieprzem, pieprzem kajeńskim. Dokładnie wymieszaj całość. Odstaw do schłodzenia.

W międzyczasie umyj fenkuł, usuń wierzchnie twarde liście i spód, i pokrój w piórka. Podsmaż go na rozgrzanej oliwie. Wyłóż go na spód porcelanowych miseczek do crème brûlée i wlej na wierzch przygotowaną uprzednio mieszaninę z papryki i pomidora. Piecz przez około 40- 45 minut w kąpieli wodnej*, w temperaturze 100°C. Podaj lekko przestygnięte.

*Umieść miseczki w dużym naczyniu żaroodpornym wypełnionym do około połowy wodą.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz