Ten przepis na makrelę marynowaną w sosie
sojowo-balsamiczno-miodowym, podaną na smażonych jabłkach i porach z dodatkiem
rozmarynu jest moją propozycją dania na świąteczny stół. Niezwykle aromatyczne
i smaczne danie, zwłaszcza jeśli lubicie smaki słodko-słone. Życzę Wam pięknych
Świąt Bożego Narodzenia !
Proporcje dla 4 osób :
● 600 g fileta z makreli
● 2 winne jabłka
● 2 małe pory
● 100 g masła
● 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
● 1 szklanka octu balsamicznego
● ½ szklanki miodu pszczelego
● 1 cytryna
● sól, pieprz
● 200 g sałaty karbowanej lub roszponki
Składniki na marynatę :
● 3 łyżki oleju sezamowego
● 1 łyżka posiekanej czuszki
● 1 łyżka startego imbiru
● ½ szklanki sosu sojowego
● 2-3 łyżki soku z cytryny
● ½ szklanki oliwy z oliwek
Na sos vinaigrette:
● ½ cytryny
● 1 łyżka miodu płynnego
● 4 łyżki oliwy z oliwek
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Zmiksuj
wszystkie składniki marynaty.
Filety z
makreli umyj i zamarynuj.
Przygotuj sos
vinaigrette, mieszając sok z cytryny, miód, oliwę z oliwek, dopraw solą i
pieprzem do smaku. Odstaw.
Pory oczyść,
przekrój wzdłuż, drobno pokrój. Jabłka obierz, pokrój na grube plasterki, skrop
sokiem z cytryny i podsmaż z porami na maśle z rozmarynem. Usuń gałązki rozmarynu
po usmażeniu.
Ocet
balsamiczny podgrzewaj z miodem do chwili, gdy woda odparuje.
Zamarynowane filety z makreli smaż w całości lub pokrojone na plasterki, ułóż na jabłkach i porach, udekoruj sałatą.
Przepis zainspirowany
książką Roberta Sowy „Esencja smaku”
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz